[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Supreme Allied Commander Europe, SACEUR, er titlen på den øverstbefalende NATO-officer i Europa. Den fornemme militære titel giver associationer til anden verdenskrig og den tidligere amerikanske Dwight D. Eisenhower, som første gang bar titlen. Idag hedder SACEUR Bantz J. Craddock, og i denne weekend gæster han Danmark.

Det er en tradition i Forsvaret, at militære topchefer aflægger hinanden officielle besøg. SACEURs program er under besøget i Danmark tæt pakket: Besøg i Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, middag hos Dronningen og møde på Kastellet er noget af det den amerikanske SACEUR, (SACEUR er altid en amerikaner), skal nå på sit korte besøg i Danmark.    

Inspiration fra Danmark
Ved mødet på Kastellet skal det danske ønske om en dansk Land Component Commander ved NRF 14 drøftes med NATO-chefen. På dansk betyder ovennævnte titel; chef for landtropperne og staben ved NATOS reaktionsstyrke.

Også transformationen af det danske forsvar vil være på dagsordenen. Fra udelukkende at skulle forsvare dansk territorium mod en udefrakommende fjende, fungerer Forsvaret nu i højere grad som en international medspiller ved humanitære, fredsskabende og fredsbevarende missioner i multilateralt regi. NATO er i gang med en lignende transformation, og SACEUR håber på at kunne finde inspiration i den danske måde at gøre tingene på.