[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Samtidig med den næste store rotation af danske soldater til Afghanistan i februar, forventer KFUMs Soldatermission at åbne et nyt soldaterhjem i Camp Bastion.
- Vi har et samarbejde med HOK. De bidrager med rammerne, vi fylder indhold i. Med soldaterhjemmet skaber vi en lille oase midt i krigen. Et sted, hvor soldaterne kan slappe af, siger generalsekretær Per Møller Henriksen fra KFUMs Soldatermission.
Han forventer, at det nye soldaterhjem i Afghanistan kommer til at ligne det i Irak, som de engelske soldater i øvrigt også er vilde med at besøge.

Reserveforældre
De danske soldater kan mødes i soldaterhjemmene til lagkagebingo eller et brætspil. Avislæsning og tv-seening er også populære aktiviteter. Derfor er soldaterhjemmenes medarbejdere altid i gang med at brygge ufattelige mængder af kaffe. Men det er ikke deres eneste opgave.
- Det er ofte folk på 50+, der bestyrer hjemmene. De fungerer som reserveforældre, og de bliver brugt rigtig meget af soldaterne til at få en snak om angsten for at dø og savnet af dem derhjemme, understreger Per Møller Henriksen.

Populære hjem
På soldaterhjemmene kan alle mødes på tværs af funktion og grad.
- Vi tager hånd om det hele menneske. Vi dækker alt uanset om folk er sultne, skal følge med i kultur eller tale om det åndelige, siger Per Møller Henriksen.
Sidste år var der mere end en halv million besøgende på de 14 soldaterhjem, som KFUMs Soldatermission driver i Danmark samt hjemmene i Irak og Kosovo. Det koster omkring 18 millioner om året at drive soldaterhjemmene. Langt de fleste af penge kommer fra private givere.

Kirsten og Asbjørn Pedersen er for tiden ledere af soldaterhjemmet i Irak. De har haft 6000 besøgende i september måned.