[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg

Forsvarets Materieltjeneste har taget et nyt middel i brug for at skaffe soldaterne i Afghanistan og Kosovo hurtigere forsyninger af de vigtigste reservedele og andre genstande. Midlet kaldes fokuslister. De ting, som de udsendte enheder sætter på fokuslisterne, bliver prioriteret over næsten alt andet, når Forsvarets Materieltjeneste køber ind og sender ud.
- Vi har været i dialog med de udsendte enheder og fået lister over de op til 50 manglende genstande, som er særligt vigtige for operationerne. Dem har vi så lagt tyngde i at få fremskaffet, fortæller oberstløjtnant Allan Peter Sundahl, der er chef for Logistikudviklingssektionen ved Forsvarets Materieltjeneste.

Halvdelen nået
Fokuslisterne udarbejdes af de udsendte enheder i slutningen af hver måned. De første fokuslister blev sendt hjem fra enhederne i Afghanistan i slutningen af oktober og de næste fulgte i slutningen af november.
- I første måned nåede vi ca. 50 procent af det, der stod på listen, siger kaptajn Jacob Kornerup fra Forsvarets Materieltjeneste. Han forklarer, at hængepartierne skyldes leverandørerne. De ønskede genstande, som materieltjenesten ikke har anskaffet i den ene måned, bliver stående på listerne til den næste og har fortsat høj prioritet.
- Et problem er først løst, når enheden ikke længere har behov for at få leveret den pågældende ting, fastslår Jacob Kornerup.

Administrativ byrde
I Afghanistan synes logistikofficer Casper Thaarup godt om fokuslisterne, selv om han frygter lidt for den administrative byrde, som listerne giver.
- Jeg tror, at fokuslisten kan blive et godt arbejdsredskab for både det nationale støtteelement og for bataljonen. Den vil tvinge mig til at kigge bredere end på de ti punkter, som jeg ellers kan være tilbøjelig til. Samtidig giver den mig mulighed for at følge med de danske myndigheders behandling, fordi der bliver sendt opdateringer rundt, siger han.