[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

På fredag i denne uge bliver verden klogere på, om den omstridte provins Kosovo med mere eller mindre udstrakt selvstyre skal forblive en del af Serbien. Eller om Europa bliver endnu et nyt land rigere. Her præsenterer FN’s særlige udsending i Kosovo, den tidligere finske præsident Martti Ahtissaari, sin plan for Serbien og de stridende befolkningsgrupper, serberne og albanerne.

Præsentationen af udspillet for parterne kommer en uge efter, at Martti Ahtissaari den 26. januar fremlagde planen for USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Rusland. Landene i den såkaldte kontaktgruppe for Kosovo.
Indholdet i Martti Ahtissaari udspil er ikke sluppet ud. Men kontaktgruppen har tidligere garanteret, at en statusløsning for Kosovo skal være acceptabel for flertallet i provinsen. Her forlanger albanerne, der udgør 90 procent af befolkningen, løsrivelse fra Serbien og selvstændighed. Den mulighed afviser den serbiske side.

For de danske soldater i Kosovo, der er placeret ved den etnisk delte by Mitrovica, betyder fredagens præsentation af udspillet, at de er i forhøjet beredskab. Det vil sige at soldaterne i højere grad end normalt vil være synlige i lokalområdet. Hør telefoninterviewet med stabschefen for den danske styrke, oberstløjtnant Jette Albinus, der her forklarer om beredskabet. KFOR.wav

Læs mere om de danske soldater i Kosovo her