[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Helt tilfældigt befandt korvetten Olfert Fischer sammen med andre skibe fra en af NATOs flådestyrker i nærheden af den yemenitiske vulkanø Jazirat at Tair, da øen natten til mandag blev ramt af et vulkanudbrud.
- Det er en lille ø på halvanden gang to sømil, hvor der sker vulkanudbrud to steder, derfor er folk formentlig flygtet ud i havet, siger Klaus Randrup, presseofficer i Søværnets Operative Kommando.
Egentlig var Olfert Fischer på vej nordover til Suezkanalen, da vulkanen pludseligt gik i udbrud. De yemenitiske myndigheder anmodede flådestyrken om hjælp til at søge efter overlevende og døde fra katastrofen.
- Olfert Fischer lå nord for øen og varslede den øvrige skibstrafik om katastrofen, siger Klaus Randrup.

Ledte efter overlevende
Hele natten og dagen søgte NATOs flådestyrke efter overlevende og døde fra vulkanudbruddet, der fik hele den vestlige del af øen til at kollapse. Der blev søgt med skibe, gummibåde, helikoptere og ubemandede fly.
- Der er stadigvæk tre af enhederne, der søger vest og nord for øen. Olfert Fischer er ikke en af dem, siger Klaus Randrup.
Der er foreløbigt fundet enkelte overlevende i vandet, men der er endnu chancer for at finde flere, da mulighederne for at overleve er større i det varme vand.

Slagkraftig styrke
Olfert Fischer er for øjeblikket en del af NATOs stående flådestyrke SNMG1 (Standing NATO Maritime Group One). Flådestyrken har i august og september patruljeret rundt om den sydlige del af Afrika for at få et overblik over de trusler og udfordringer, som optræder i det sydlige Atlanterhav og Det Indiske ocean.
NATOs stående flådestyrke består af bidrag fra USA, Holland, Canada, Portugal, Tyskland og Danmark.