[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

27. juli sluttede Olfert Fischer sig til Natos stående styrke ved SNMG1 i spanske Rota. Siden har skibet sejlet sydpå langs med den afrikanske vestkyst. Og det er blevet til flere rekorder for det danske flådefartøj undervejs.
Det blev i særdelehed understreget, da Olfert Fischer passerede farvandet ved Cape Agulhas. På dansk er det mest kendt som et af de mest berømte og berygtede milepæle for søfarende. Nemlig hvor Det indiske Ocean og Atlanterhavet officielt mødes.

 

 Kong Neptun trofaste svende ved ækva-
tor.

Olfert med den røde tud
På vejen markerede besætningen også passagen af Ækvator med den obligatoriske dåb for besætningsmedlemmer, der ikke har været henover jordens mavebælte på havet.
Samtidigt blev skibet også særligt udsmykket. Klysset i stævnen blev malet rødt. Det er traditionelt et tegn på, at et skib har passeret Ækvator.

De færreste af Søværnets skibe bærer dette ærestegn, som føjer sig til OLFERT FISCHERS kæde af meritter. Fartøjet er det danske orlogsskib, der i nyere tid er kommet længst omkring på oceanerne.

Møde de lokale
En sydafrikansk admiral havde sørget for, at besætningen kunne møde lokalbefolkningen i et tonship ved Cape Town og få indblik i deres tilværelse. Ikke bare ved at stå og glo, men også ved at give dem en lille  symbolsk hjælpende hånd.

 

 Det gjorde indtryk påbesætningen at
møde fattige børn i Cape Town.


Opgaven blev at fylde sandsække og lave et dige af dem ved townshippens børnehave, så regnskyl ikke kan underminere de gamle skurvogne, den er bygget af. Pludselig stod de danske mariner midt i Cape Towns fattigste virkelighed med små sorte undrende børn omkring sig.

På skarp mission
Den danske korvette har også været indsat i området omkring Afrikas Horn, hvor skibet var med til at afpatruljere et større havområde.

Helt tilfældigt befandt korvetten Olfert Fischer sig også sammen med andre skibe fra en af Natos flådestyrker i nærheden af den yemenitiske vulkanø Jazirat at Tair, da øen natten til mandag den. 1. oktober blev ramt af et vulkanudbrud.

Egentlig var Olfert Fischer på vej nordover til Suezkanalen, da vulkanen pludseligt gik i udbrud. De yemenitiske myndigheder anmodede flådestyrken om hjælp til at søge efter overlevende og døde fra katastrofen.
Olfert Fischer lå nord for øen og varslede den øvrige skibstrafik om katastrofen.

I dag lægger korvetten til i Souda bay på den græske ø Kreta.

Læs skibets nyhedsbreve fra turen på SOKs hjemmeside.