[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Klokken 17 fredag eftermiddag når vindstyrken i Østersøen ifølge Danmarks Metrologiske Institut(DMI) op på middelvindstyrke otte på Beaufordskalaen, som er den skala man måler vindstyrke efter. Det svarer til 17-20 meter i sekundet i gennemsnit. Når det sker, bliver et ekstra redningsberedskab på Bornholm sat i gang.
- Vi laver et SAR beredskab på Bornholm. Det betyder, at vi flyver en S-61 Sikorsky fra Karup til lufthavnen i Rønne. Mandskabet sidder så standby på Bornholm, til stormen er overstået, fortæller major Per Horsholm, Chef for det fælles redningscenter JRCC.

Klar til assistance
Resten af Forsvaret er også klar til at yde assistance, hvis der skulle blive brug for det. De opgaver, der måtte dukke op, vil blive løst på lokalt niveau. Her kan politiet tage kontakt til totalforsvarsregionen, hvis der eksempelvis er brug for ekstra mandskab til at slæbe sandsække ved stormflod, eller afdække ødelagte tage. Hvis der er brug for hjemmeværnspoliti til at dirigere trafikken.

 Fakta:
  • JRCC står for Joint Rescue Coordination Center, og er et fælles redningscenter placeret i Århus.
  • Det ekstra beredskab på Bornholm bliver aktiveret, når vindstyrker når over otte på Beaufordskalaen, eller hvis vindstyrken når syv og lufttemperaturen er under -2 grader celsius.