[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af presseofficer Nikolaj Grøn

Det var en overrasket premierløjtnant Jacob Knudsen, der blev kaldt frem af forsvarschef general Jesper Helsø foran alle de andre danske soldater i Camp Bastion. Forsvarschefen dekorerede ham med forsvarets medalje for sårede i tjenesten: ”En medalje, som siger noget, om hvad man har oplevet og fortæller noget, ikke kun om en selv, men også det miljø man har været indsat i.”

Jacob var blevet lettere såret i forbindelse med kamphandlinger i det nordlige Helmand i slutningen af sidste år, men var noget overrasket: ”Jeg havde ikke regnet med at skulle have en medalje. Det kom bag på mig”. Forsvarschefen gav ham også en personlig bemærkning med på vejen og ros for hans indsats i Afghanistan. ”Det er noget, du kan være stolt af!” sagde General Jesper Helsø.

Såret dansk soldat beretter fra kamphandlingen

Den 11. december 2006 opklarer dele af den danske styrke i yderkanten af byen Now Zad i den nordlige del af Helmand-provinsen. Patruljen består af 1. og 3. spejderdeling fra 2 Lette Opklaringseskadron og støttehold fra bl.a. ildstøttedelingen, der kan påkalde og lede støtte fra fly og artilleri.

Artilleriofficer Premierløjtnant Jacob Knudsen befinder sig på sit køretøj, en beskyttet firehjulstrukken Mercedes GD M270, da 1. spejderdeling pludselig bliver beskudt på kort hold fra udkanten af Now Zad. Soldaterne fra 1. spejderdeling åbner ild med de tunge maskingeværer fra deres pansrede Eagle-køretøjer. Afstanden til taliban er mellem 50 og 100 meter, og det er et rent held, at de ikke rammer danskerne med deres raketdrevne granater og automatvåben.

3. spejderdeling trækker ud på ca. 500 meters afstand af det levende hegn og de bygninger, hvorfra taliban beskyder dem, og besvarer ilden. Jacob og resten af ildstøtteholdet ligger sig ved siden af 3. spejderdeling og gør klar til at påkalde ildstøtte. Artilleriofficeren plotter styrkens position og melder til skydecentralen for at være klar til at lede ilden fra de danske og britiske morterer i området.

Imens har 1. spejderdeling frigjort sig fra nærkampene og trukket sig ud på linje med de andre danske enheder. Jacob griber det lette maskingevær på sit køretøj for at skyde mod de stillinger hvor beskydningen fortsat kommer fra. Pludselig mærker han en smerte i højre hånd. En halv meter foran ham har et projektil ramt våbenaffutagen, og fragmenterne har ramt ham flere steder på hånden.

Overkonstabel Ole, der er kører GD’en, tilkalder straks hjælp. Kort tid efter er Piranha-køretøjet fra sanitietsektionen henne ved dem. Jacob får forbundet hånden – det er ikke alvorligt og, derfor ønsker han ikke at blive trukket ud af kampen.

Jacob udpeger mål for mortererne og påkalder ild fra de britiske morterer. 3. spejderdeling har allerede tilkaldt støtte fra opklaringseskadronens egne lette morterer, og ildstøttedelingen påkalder også flystøtte. Bygningerne, som taliban beskød de danske soldater fra – og talibanerne - bliver nedkæmpet. Patruljen fra 2. lette opklaringssekadron kan fortsætte med sin opgave. De danske soldater har kæmpet som et hold, og samvirket mellem enhederne har fungeret perfekt. Jacob er heldigvis eneste danske soldat, der kommer til skade den dag.

Dedikerer medaljen til alle de danske soldater i kamp

Artilleriofficer Premierløjtnant Jacob Knudsen tildeles Forsvarets medalje til sårede i tjenesten. Han føler lidt, at det er en devaluering af medaljen i forhold til de andre danske soldater, der er blevet såret tidligere – de modtager samme medalje – men er blevet hårdere såret end Jacob. Måske er det ikke gået helt op for ham, hvor tæt han har været på at komme mere alvorligt til skade?

”Jeg ser medaljen som en anerkendelse af, at man har været med i kampen og har været i skudlinjen” siger Jacob Knudsen ”Derfor ser jeg det som en anerkendelse af enhederne fra 2. lette opklaringseskadron og støtteholdene. Spejderne var i forreste linje og har været meget tæt på talibanerne, og meget tæt på at blive ramt flere gange. Jeg ser det som en anerkendelse af alle, der var med den dag, og derfor dedikerer jeg min medalje til alle de danske soldater, der har været i kamp.”