[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Den udvidede panserbataljon til NATOs Response Force, NRF10, beviste også evnen til deployering. Godt 800 km ned gennem Tyskland på tog og i lange kolonner på vej, opstilling af lejr, skarpskydningsøvelser og samme tur tilbage til Holstebro.  De store udfordringer til danske NRF10 er veloverståede. Og de tre ugers intense træning gav ikke bare stor erfaring, men bød også på gode oplevelser og anledning til en ønskeseddel om nye hjemlige øvefaciliteter.

Kombineret fremrykning
Panserinfanterister springer ud af de fire PMVere og rykker til fods frem i tæt underskov. Da et fjendtligt køretøj observeres, rykker tre Leopardkampvogne frem og støtter med skarpe granater. Under videre fremrykning dukker der konstant fjendtlige mål op. PMVernes maskingevær brager, mens infanteristerne klarer de blødere mål bag træer og krat. Til sidst står styrken overfor en mange kilometer lang slette. Kampvognsgranater regner ned over fjendens panser, mens infanteristerne når frem til fjendens bunkers-anlæg. Lysspor og maskinkanonild holder forstærkningerne nede, og soldater renser løbegange og bunkers. Alt sammen med skarpe skud.

Grafenwöhr
Ovennævnte øvelse giver blot et lille indblik i oplevelser, som NRF10-styrken fik på det store terræn i sydtyske Grafenwöhr.  Samtidig rensede andre delinger ”Killerhouse” for fjender, et hus i to etager, hvor siderne er beklædt med træ, så de skarpe projektiler ikke rikochetterer. Andre igen er på skydebane eller på den populære ”Jägerbahn”. En skovstrækning, hvor soldaterne først skal svede sig gennem 14 forhindringer, hvorefter fjenden bekæmpes under fremrykning i skov, og slutter med rensning af løbegange.  På de danske øvelsesområder er det ikke muligt rense et hus eller en løbegang med skarp ammunition eller øve med skarpt i skov.  Så alle var enige om, at den strabadserende tur til Tyskland var en god investering.  Den var anderledes.  Og måske fik chefen for HOK, Poul Kiærskou og chef for 1.brigade, Peter Kühnel gode ideer med hjem efter deres besøg hos styrken.