Nyheder
Døgnrapport
Arrangementer
Forsvarets arealer
Publikationer
Daglige kampe med krigere fra Talebanbevægelsen. Risiko for angreb med vejsidebomber og jævnlige mortérangreb. Danske soldater bliver udsat for mange prøvelser, når de gør tjeneste i Irak og Afghanistan. Men selv om det er rutinerede soldater der vender tilbage fra missionerne, er der grænser for, hvad de vil være med til. Og for mange er det så grænseoverskridende at skulle tage prøver af sin egen afføring og sende det til kontrol på Seruminstituttet, at de helt lader være. Omkring hver tredje af de soldater, der i begyndelsen af 2007 kom hjem fra Irak eller det sydlige Afghanistan, undlod at aflevere en afføringsprøve. Prøven er en fast del af den helbredsundersøgelse, som alle udsendte soldater kommer igennem efter endt mission.
Kan smitte familien
Men den lille udeladelse kan få store konsekvenser. Omkring en ud af seks soldater kommer hjem fra mission med fremmede mikroorganismer i kroppen. For langt de fleste har det ingen betydning. Men enkelte soldater kommer hjem med amøber, orme eller parasitter, som kan medføre alvorlige sygdomme. Sygdomme som soldaterne kan bringe videre til deres kolleger eller familier, endda uden selv at have symptomer. Særligt børn vil være i risikogruppen, fordi deres immunforsvar ikke er så udviklet som en voksens.
Hjælp til de glemsomme
For at mindske antallet af soldater, der bevidst eller ubevidst glemmer af afleverer en afføringsprøve, sætter Forsvaret med Sundhedstjenesten i spidsen nu fokus på afføringsprøverne. Det skal være lige så naturligt at aflevere en afføringsprøve, som det er at afgive en urin- eller blodprøve, når missionen eller rejsen er forbi.
Forsvaret håber, at øget information om de mulige konsekvenser kan få flere til at aflevere en prøve, men Sundhedstjenesten vil også sørge for, at alle der ikke sender en prøve, får en skriftlig påmindelse.
Kulturen skal ændres
Selvom andre mennesker også rejser ud i verden som turister eller for at arbejde og dermed udsætter sig selv og familien for de samme farer uden at blive testet, gør Forsvaret en ekstra indsats for at beskytte sine medarbejdere og deres pårørende.
"Forsvaret er i dag et professionelt internationalt forsvar og det skal være en naturlig ting for den professionelle soldat, at lade sig teste og være "fit for fight" i hele verden med kort varsel. Derfor er det naturligvis målsætningen at alle afleverer deres afføringsprøver, som en helt naturlig del af en udsendelse" forklarer stabslæge Hans Ole Jørgensen fra Forsvarets Sundhedstjeneste.
En simpel øvelse
I forbindelse med hjemkomstundersøgelsen får soldaten to hylstre, hvori der er et mindre glas. Øvelsen går i alt sin enkelthed ud på at tage lidt af sin afføring med den tilhørende ske, putte det i det lille glas. Derefter lægges glasset i hylstret og afføringsprøven indsendes til Seruminstituttet. På Seruminstituttet testes afføringen, og hvis er grund til alarm tager Forsvarets læger kontakt til den pågældende.
"Alt i alt er det en ganske simpel øvelse, som vi forventer at den dygtige, professionelle soldat sagtens kan overkomme" siger Hans Ole Jørgensen.
Se mere om forsvarets helbredsundersøgelser i forbindelser med internationale missioner her.