[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I mandags var det en hønsefarm i lokalområdet, som var i brand. I går var det en brand udenfor danskernes ansvarsområde, vandvognen blev sendt ud til.
Det har ikke regnet i fire måneder, der er op til 38 grader og det blæser. Det skaber ideelle forhold for brande. Og brandene opstår f.eks. når de lokale sætter ild til deres affald i stedet for at betale for renovation. Der er rigtig mange små brænde rundt omkring, og den danske bataljon i Kosovo har siden det nye hold kom til for cirka tre uger siden hjulpet til ved tre brande.

Pumpe for brandbilerne
Lejren råder over et brandberedskab med indsatsleder, røgdykkere og en brandstation med tilhørende brandbiler. Men når danskerne hjælper i forbindelse med brandslukning, er det ikke det udstyr, der kommer ud. Der bliver ikke gået på kompromis med brandsikkerheden i lejren.
Men lokalbefolkningen har også selv brandudstyr. Problemet er vandforsyningen. Deres brandbiler er meget små. Så en dansk vandvogn, en vandtank med pumpe, fungerer bare som pumpestation for brandbilerne.
Den danske bataljon kan til gengæld mærke, at støtten klart forstærker befolkningens accept af soldaternes tilstedeværelse i området.

Skarp kontrol i Camp Olaf Rye
Der er selv sagt også meget tørt i den danske lejr. Men her er skarp kontrol med, at der f.eks. ikke bliver smidt cigaretskodder på jorden.
Så selvom der er et rigtig godt brandberedskab i lejren, håber de på, ikke at få brug for det, selvom det er meget tørt i Kosovo.