[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Rasmus Voss

På fredag takker HELDET af i Irak. Sidste flyvning foregår onsdag og så skal de fire Fennec-helikoptere og det resterende materiel pakkes ned og sendes hjem med et stort Antonov-fly. Men HELDETs exit betyder ikke enden på den danske tilstedeværelse i Irak. Der er endnu ca. 50 mand tilbage. De arbejder med alt fra postvæsen til bodyguardtjeneste og befinder sig primært i Bagdad.

På NATO Training Mission - Irak, NTM-I, sidder 21 danske officerer. NTM-I uddanner irakiske officerer og hjælper med materielleverancer og teknisk assistance til de irakiske sikkerhedsstyrker.   Ti af danskerne er stationeret i Bagdad Internationale Zone i centrum af byen, og de resterende i Al Rustamiyah, lige udenfor Bagdad by.

Fire danskere arbejder som en del af CMATT, Coalition Military Assistance Training Team. De hjælper det irakiske forsvarsministerium og Joint Headquarters, som er en slags forsvarskommando, med at opstille, træne, udruste og huse de irakiske flåde- og sikkerhedsstyrker over hele landet. 

Terminalkommando Irak, TERMKDO, drives af en enkelt oversergent i samarbejde med de tre danskere, som driver TERM-huset i Kuwait. Terminalkommandoerne formidler bl.a. transportstøtte, materielforsyning fra DANILOG og posttjeneste til de danske soldater i Irak.

Den resterende del af det danske militærpersonel i Irak tilhører de såkaldte protectionteams, der yder personbeskyttelse til VIP-personer.     

Læs mere om NTM-I, CMATT og TERMKDO