[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Hærens tilstedeværelse med ca. 460 soldater i Basra-provinsen i det sydlige Irak afsluttes i disse dage. Under massiv mediedækning transporterer soldaterne materiel ud af Irak til Kuwait, og også soldaterne selv er begyndt at tage hjemad.
Tilbagetrækningen startede i begyndelsen af juli og er indtil videre gået hurtigere og lettere end forventet.
Status er pt. at omkring to tredjedele af soldaterne allerede har forladt lejren, og at tilbagetrækningen fortsætter efter planen.

De nye og de gamle i Irak
Men selvom bataljonen trækker sig ud, er vi stadig til stede i Irak.
4 Fennecs og ca. 50 mand fra Flyvevåbnet er netop ankommet til Basra, hvor de de næste 5 måneder skal støtte de britiske og irakiske styrker med observationer fra luften.
Men derudover har forsvaret også andet personel i Irak.
I Bagdad er 12 officerer lige nu del af NATO Training Mission som uddanner det irakiske forsvar, ved blandt andet at undervise på militærakademiet i Ar Rustamiyah. Og to officerer sidder i koalitionens hovedkvarter, hvor de arbejder med etableringen af irakernes forsvar, ligesom der ved den danske ambassade i Bagdad er 20 mand fra militærpolitiet, der udgør det Protection Team, der sørger for sikkerheden i forbindelse med VIP-besøg i Irak.

De danske officerer hos briterne og polakkerne tager også hjem
Siden vi startede vores engagement i missionen i Irak i 2003, har vi udover bataljonen i Basra haft officerer ansat i den britiske brigade og de polske og britiske divisioner.
De officer er også ved at vende hjem.
De fem mand, der var en del af den polske division, tog hjem d. 5. juni, fordi det passede med polakkernes rotation. Og 10 af de 12 mand vi har hos briterne tog hjem d. 10. juli. De sidste returnerer til Danmark i den kommende tid.