[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kokken Jette Pedersen har særligt travlt. For selv om hun er en rutineret kok med lidt over tyve års erfaring i køkkenet på Aalborgs Kaserner, kan hun ikke køre på sin erfaring i disse dage. For et pilotprojekt på kantineområdet skal de næste fem uger være garant for, at maden i kantinerne er sund og fedtfattig. Derfor har Jette Pedersen fået nye opskrifter.
- Normalt er det sådan noget som lasagne og hakkebøffer, vi serverer, men nu skal vi lave maden på en lidt smartere og sundere måde. Det er noget helt andet, siger Jette Pedersen.

Kostråd på kaserner
Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste har det sidste halvandet år arbejdet på, hvordan en sund kantinevirksomhed kan se ud.
- Det kan godt være, at det er dyrt at servere sund mad. Men nu er det sådan, at alle statslige virksomheder med kantiner skal gå forrest og tilbyde sund mad på arbejdet. Det er et krav til alle statslige kantiner, at de senest i år 2008 kan leve op til de otte officielle kostråd, siger Dorte Bøgeskov fra Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste.
Samtidig ligger den sunde mad i tråd med de 66 tiltag, som Forsvaret netop har lanceret for at fastholde sit personel. Her er der blandt andet lovning på gratis frugt til Forsvarets ansatte, netop for at sikre et sundere personel.

Krav om forårsruller
Jette Pedersen og hendes kolleger har købt rigeligt ind af nye råvarer som bulgur, fiberrigt pasta og snittede grøntsager.
- Det er meget anderledes med alt det grønne og de nye pastaformer. Vi er virkelig ude i ekstremer, siger Jette Pedersen.
Et af formålene med pilotprojektet er at finde ud af, hvad soldaterne vil spise af den nye mad, og hvor meget den koster. Og selv om den nye mad blev spist med stor glæde den første dag, den blev serveret, kan Jette Pedersen godt have sin tvivl om, hvor længe – særligt de værnepligtige – kan holde sig fra burgerne og forårsrullerne.
- Ja lad os nu se om tre dage. Så kan det godt være, at der kommer krav om forårsruller, men så kan vi måske finde nogle, der er sunde, siger Jette Pedersen, der også godt kan være i tvivl om, hun nogensinde får soldaterne til at spise bulgur.