[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Torsdag var der besøg hos det danske helikopterbidrag, HELDET, i det sydlige Irak. Chefen for Forsvarsstaben, viceadmiral Tim Sloth Jørgensen, var på besøg for med egne øjne at se danskernes hverdag.
- Det var rigtig godt at se, hvordan soldaterne dernede har det og hvilke problemer, de går og bokser med. Vi fik et rigtig godt indtryk af soldaterne og kunne fornemme, at de var glade og har det godt. Det er en gruppe mennesker, der er glade for, det de laver, og har et godt sammenhold, fortæller viceadmiralens adjudant, Major Lars Sønderskov.
Under besøget der varede et døgn, nåede Tim Sloth at besøge de danske styrker og de engelske styrker, som danskerne støtter.

Engelsk ros
En af hovedopgaverne for de danske soldater er, at beskytte de engelske soldater, der dagligt kører konvojer fra Kuwait og ind i Irak. Derfor var viceadmiralen også på besøg hos de engelske styrker. Her fik han en snak med den engelske brigadechef og med de menige engelske styrker, danskerne passer på.
 – Englænderne er meget glade for den danske indsats. De kan mærke, at de danske soldater er åbne og villige til at løse de opgaver, der dukker op, og man kunne mærke, at det ikke bare var noget, de sagde af politiske grunde, fortæller Major Lars Sønderskov.

Uformel grillaften
Sidst på dagen var Tim Sloth Jørgensen til en grillaften hos danskerne. Her fik han mulighed for at tale med soldaterne under mere uformelle forhold.
- Det er rart, at han vil tage sig tid til at komme herned. Vi har fået meget ud af besøget. Folkene har fået mulighed for at snakke med en fra toppen af systemet og at snakke om det, de har på hjertet lige nu. Det er meget positivt, at viceadmiralen kommer alene, hvilket er meget mere uformelt, og så er det meget nemmere at komme ind til folk, fortæller chefen for den danske helikopterstyrke Oberstløjtnant S. Jessen.


Tim Sloth Jørgensen taler med de britiske styrker danskerne eskorterer.