[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det er sjældent flyvevåbnet tager miljøsyndere på fersk gerning, når de flyver havmiljøflyvninger. Men i denne måned skete det to gange inden for 10 dage. Endda for det samme fly.

Det ene skib var en færge, som udledte olie. Så snart den kom i land, gik myndighederne om bord for at sikre sig beviser. Nu kan færgens rederi forvente at blive trukket retten, hvor de bliver anklaget for ulovlig olieudledning. Ved havmiljøflyets anden fangst kastede flyets besætning for første gang nogensinde en oliedropbøje ned i oliepølen. Mens flyet vendte hjem, blev bøjen opsamlet af en belgisk helikopter.

De to syndere blev opdaget under en hemmelig overvågningsoperation i Nordsøen og den engelske kanal. Det danske fly deltog i operationen sammen med fly fra Norge, Belgien, Frankrig, Storbritannien, Holland og Tyskland. Operationen er en del af den internationale overvågning af Nordsøen, som har fundet sted siden 1990. Landene har tidligere gennemført konstante overvågninger af havområderne i 24 eller 36 timer af gangen. Men under den operation, der netop er overstået, var der fly på vingerne døgnet rundt ti dage i træk.