[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Den danske bataljon i Kosovo har længe forberedt sig på, at Sikkerhedsrådet i slutningen af juni ville offentliggøre sin beslutning om Kosovos fremtid.
En beslutning, som uanset om afgørelsen peger i retning af selvstændig eller fortsat tilknytning til Serbien, vil gøre en af parterne utilfreds. Den danske bataljon er forberedt på at skulle støtte kosovos og FNs politi, hvis der opstår uroligheder.
Men bataljonen har også forberedt sig på at kunne forklare befolkningen om Sikkerhedsrådets beslutning for at imødegå propaganda fra den part, som ikke er tilfreds med afgørelsen.
- Vores krudt og kugler er at tale med folk, for at forklare sandheden. Det er en opgave for vores LMT-enheder (Liason and Monitoring Teams), men vi har også forberedt, at udstyre vores soldater med talepunkter, så de via tolke kan tale med befolkningen, forklarer major Christian Busch.

Travlt alligevel
Nu har lederne af G8-landede besluttet at udskyde afgørelsen, formodentlig til en gang i efteråret. Men den danske bataljon har alligevel travlt.
 - Vi skal have 150 italienske soldater ind i lejren frem til den 28. juni. De skal som et led i deres træning overtage opgaverne i en del af vores ansvarsområde og det kræver naturligvis både en masse koordination og en masse praktiske forberedelser, fortæller Christian Busch.
De 150 italienske soldater er en del af en af de tre af bataljoner, som chefen for KFOR råder over som en reservestyrke.