[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

I mange af de tidligere østlande er de væbnede styrker blevet skåret kraftigt ned i de seneste år. Den serbiske hær står i dag med en stor gruppe soldater, som har svært ved at sadle om til en karriere i det civile. De mangler ofte den fornødne uddannelse.

Danmark støtter sammen med Norge og Sverige den serbiske hærs bestræbelser på at sluse tidligere soldater ud i erhvervslivet. De tre lande finansierer derfor et projekt, som omfatter et uddannelsescenter for soldater (primært fra sergentgruppen), der er blevet til overs ved nedskæringerne i den serbiske hær.

Omskoling til det civile
Uddannelsescentret kommer til at ligge i Beograd, og det danske bidrag er på 4,8 millioner kroner i 2007. Centret bliver oprettet i en nedlagt kaserne, og det skal årligt gennemføre tre kurser for tidligere sergenter. Uddannelserne begynder ifølge planen i april, og de skal give soldaterne mulighed for en karriere i det civile. Kursisterne vil eksempelvis kunne lære at installere video- og overvågningsudstyr til private samt at installere og servicere airconditionanlæg.

Samarbejdsaftalen om projektet underskrives i dag, og her deltager den serbiske forsvarsminister samt repræsentanter fra Danmark, Norge og Sverige. Målet med projektet er at uddanne cirka 180 tidligere sergenter i løbet af et år.