[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Ukendte personer har lagt videoklip på YouTube. Videoklip, som indeholder en sammenklipning af billeder fra kamphandlinger, øvelsesskydninger, rockmusik og andre klip af f.eks. soldater og militært udstyr.

Der er ytringsfrihed i Danmark. Forsvaret kan og vil ikke censurere private optagelser, som lægges på internettet. Heller ikke, hvis de har en facon, som vi ikke bryder os om. Hvis en sådan video skulle indeholde klip, som truer operationssikkerheden eller som er ulovlige, vil vi dog gøre hvad vi kan, for at få sporet ophavspersonen og få videoen fjernet fra nettet.

Forsvaret har set denne type videoer før og har brugt dem i undervisning af kommende chefer, som er blevet advaret om den uheldige effekt, som sådanne videoer kan have. De kommende chefer lærer, hvilket ansvar de som ledere har for at vejlede deres soldater, når soldaterne ønsker at fortælle omverdenen om egne bedrifter. Forud for at en enhed udsendes til international tjeneste undervises enhedens chef bl.a. i kommunikation. Også her bliver det drøftet, hvilken effekt uskyldige og sjove billeder og videoer fra en lejr kan have, når de bliver vist i en helt anden sammenhæng.

Soldaterne i de internationale missioner er af og til i meget pressede situationer. Også i situationer, hvor deres reaktioner ikke er hensigtsmæssige. Her er det den enkelte leders opgave at skride ind på stedet, lige som de naturligvis skrider ind, ved overtrædelse af konventioner og bestemmelser. Det gør vores ledere og de gør det godt.

Se artikel på HOK's hjemmeside:

http://forsvaret.dk/HOK/Nyt+og+Presse/%C3%98vrige+nyheder/YouTube+videoer+HOK+holdning.htm