[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]
Af Christian Ribergaard
Alt ånder ro og fred på Flyvestation Værløse. Det er efterhånden lang tid siden, der sidst har været fly på besøg, og mange af bygningerne er udlejet til et filmselskab. I dag skulle det have været muligt for civilister at slentre rundt og nyde det naturskønne og nu fredede område. Sådan er det ikke gået, og området er stadig militært og lukket.
Pludselig fredning
Det var meningen, at Furesø Kommune skulle have overtaget den gamle flyvestation, men ind fra højre kom en fredning og satte en stopper for alle planer. Kommunen er på vej med en indsigelse mod fredningen, men det er en sag, som nemt kan strække sig over flere år. Indtil det er afgjort, må civilisterne vente med at gå ture på flyvestationen, og Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste for må stå for vedligeholdelsen.
- Lige nu står vi med det hele. Vi skal have en masse aftaler på plads med hensyn til naturgenoprettelse og sikring af en del områder. Visse områder kan være farlige, ligesom vi skal forhindre bl.a. hærværk og tyveri. Vi skal også finde ud af, hvilke huse, der skal have varme på, så de ikke får svamp og råd, fortæller kaptajn Steffen G. Dresler fra Lokalstøttecenter København og Bornholm. I Furesø kommune er man ked af, at fredningen strækker sig over så stort et areal, som det blev tilfældet:
- Vi vidste, at der ville komme en fredning, men ikke at den ville strække sig over så stort et areal og over størstedelen af det areal, som kommunen ville bygge på. Hvis fredningen ikke bliver ændret, så kan vi ikke fra kommunen overtage Flyvestation Værløse, fastslår Lene Christiansen, som er projektleder ved Furesø kommune.
Får på matriklen
Der er dog nogen, som får adgang. Hvis alt falder på plads, så overtager en større flok får plejen af udendørsarealerne. De skal stå for spisning på de store græsområder samt ikke mindst naturgenopretningen. Får elsker heldigvis de planter, der ikke naturligt har vokset i Danmark som f. eks. bjørneklo.
- Jeg har haft et møde med et par fåreavlere, og de har nu en uge til at finde ud af, om de har lyst til at indgå en aftale med os. Det er en smule kompliceret med de får, forklarer Steffen G. Dresler og fortsætter.
- Når nu stedet er blevet fredet, er der specielle krav. De får, som går på de fredede områder, SKAL være økologiske, mens de får som skal gå på de områder, som har lidt forurening, de må gerne være normale uøkologiske får.
Dybe brønde
Når fårene får adgang, mens civilister bliver holdt ude, så er det ikke fordi, Forsvaret ikke vil åbne dørene for befolkningen, men området er simpelthen ikke sikkert, når man ikke kender det:
- Vi skal klargøre området. Vi havde ikke regnet med, at vi stadig ville stå med Flyvestation Værløse, men nu hvor vi gør, er der meget, som skal ordnes. Vi skal bl.a. have dækket store afværgebrøndboringer af og ryddet op på den gamle skydebane, fortæller kaptajn Steffen G. Dresler, som peger på et par problemer med den manglende overtagelse af flyvestationen.
- Vi har ikke penge til det, men det må vi finde. Vi havde afskrevet flyvestationen, men nu er sagen anderledes, og så må vi tage den derfra.