[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Onsdag klokken 17.45 indløber et alarmopkald på det danske støtteskib Absalon, som i disse dage ligger i Aden Bugten mellem den arabiske halvø og Afrika. Det er en panisk melding: Et handelsskib er i mørket blevet overfaldet af fem mænd, som skyder med håndvåben fra et hurtigtgående skib.

Da opkaldet kommer har et hold fra Absalon en anden opgave. De er ved at inspicere en mistænkeligt udseende jolle, der driver tom rundt. Mens vagtchefen på Absalon, som har taget imod nødopkaldet, forsøger at berolige manden i den anden ende, kalder skibschef kommandørkaptajn Frank Trojahn holdet tilbage til Absalon. Beskeden til den paniske skibsfører er klar: Sæt fart på, prøv at udmanøvrere angriberne og sæt kursen mod Absalon.

Krigsskibet sætter i fuld fart og presses op på omkring 25 knob. Den canadiske destroyer Iroquis sætter ligeledes kursen mod handelsskibet, som nærmer sig med fem knob, så hjælpen kan være fremme hurtigst muligt. Men selv med de hastigheder er Absalon to timers sejlads væk.

Pirater på flugt
Absalons Lynx-helikopter står klar på dækket til at gå i luften med øjeblikkelig varsel, mens skibet er på vej. Frank Trojahn er hele tiden i kontakt med handelsskibet.

Men inden Absalon når frem, er angrebet blevet afværget: En amerikansk Sea Hawk-helikopter har skræmt piraterne væk. Frank Trojahn kan ikke fortælle nøjagtigt, hvad der skete i forhold til operationen.

- Der var ikke tale om kamp, men snarere hindring af kapring, siger han.

I alt er ni civile skibe lige nu kapret af pirater i området. Mere end 130 personer formodes at blive holdt som gidsler.

Absalon er indsat som en del af Task Force 150, som netop har til formål at bekæmpe pirateri og terrorisme. Operationsområdet dækker det internationale farvand i Rødehavet, Aden Bugten, den nordlige del af Det Arabiske Hav, Oman Bugten og Somalia Bugten. Samlet set er det et område på størrelse med USA.