[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Da dagen i dag gryede for indbyggerne i Boosaaso på Somalias nordkyst, var der et overraskende syn i vente. Et stort, gråt krigsskib, der sejlede i somalisk farvand tæt ved kysten.

Det var det danske krigsskib Absalon, der var på besøg. Området omkring Boosaaso menes at være hjemsted for en del af de pirater, der gør havet omkring Somalia usikkert for den civile skibsfart.

Absalon patruljerede som repræsentant for den multinationale flådestyrke Task Force 150, der opererer i området. Flådestyrken har siden midten af september været ledet af Søværnets Taktiske Stab, og det var derfor også stabens beslutning at give Absalon denne opgave.

Formålet var blandt andet at indsamle informationer om området og – ikke mindst – at vise, at krigsskibene i Task Force 150 er parat til at sejle i somalisk territorialfarvand, der starter 12 sømil (ca. 20 km) fra kysten for at assistere somaliske myndigheder i kampen mod pirateri.

I juni måned vedtog FN’s sikkerhedsråd nemlig resolution nr. 1816, der med den somaliske regerings støtte giver denne ret, når formålet er at opretholde lov og orden til søs.

- Ved at sende Absalon ind tæt på Boosaaso har vi givet et klart signal til somalierne om, at de ikke kan gemme sig på den anden side af 12-sømilegrænsen, hvis vi for eksempel har mistanke om, at de er pirater, siger flotilleadmiral Per Bigum Christensen, der er chef for Søværnets Taktiske Stab og dermed også for Task Force 150.

- Vi har også fået mulighed for at indsamle masser af information om forholdene i og omkring Boosaaso. Disse informationer kan gøre det lettere for både os og vores samarbejdspartnere i området at planlægge vores arbejde. Men vigtigst af alt: Vi har vist, at vi har både evnen og viljen til at være til stede, slutter Per Bigum Christensen.

Kilde: Søværnets Operative Kommando