[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

- Vi bygger en soldaterlejr magen til dem, som de danske soldater opholder sig i ude i Afghanistan. Her kan folk se, hvordan soldaterne bor og spiser, siger chefsergent Johansen, projektleder for kulturnatten ved Forsvarskommandoen.
Så på kulturnatten er Kuglegården på Holmen i København fyldt med telte og containere. Der er også et såkaldt tyskertårn, som overvåger området. Og selv om det er en kulisse, vil det vrimle med soldater, der netop er kommet hjem fra den krigsplagede Helmandprovins i august.
- Der kommer også en feltpræst, så der er masser af muligheder for at tale med både ham og soldaterne, siger Benny Johansen.
Soldaterne har selvfølgelig deres våben og udrustning med, som kan ses på en særlig udstilling.

Smag feltrationerne og bliv malet grøn
Gæster kan købe mad i kantinen, men vil de udfordre deres smagsløg med en lidt anderledes kulinarisk oplevelse, er der også mulighed for at smage på de feltrationer, som soldaterne lever af i længere perioder.
- Og børnene kan blive sløret i ansigtet, ligesom soldaterne gør, når de skal i felten, siger Benny Johansen.
Soldaternes pansrede mandskabsvogne er selvfølgelig også kørt i stilling i dagens anledning.
- Besøgende kan se de køretøjer, som soldater har i Afghanistan. Der er både Piranha og PMV, som de bruger, når de kører ud på patrulje, siger Benny Johansen.
Der kommer også en Eagle 4, som snart skal til Afghanistan.

En aften med Forsvaret
Der er masser af andre gode tilbud til de besøgende. Forsvarets Mediecenter åbner dørene, så folk kan se, hvordan et tv-indslag fra den militære verden bliver til. Der er en særudstilling fra Frømands- og Jægerkorpset. Og på Checkpoint One – den mobile skoletjeneste – kan gæsterne høre om sikkerhedspolitik og internationale missioner.
Når de besøgende har fået nok indtryk fra soldaterlejren, kan de sejle over til Amaliehaven med særlige turbåde, hvor der ligger to af søværnets enheder.
- Skaden, der er et standard flexskib, er der i kampudgaven. Og så demonstrerer besætningen om bord på miljøskibet Gunnar Thorsen, hvordan de bekæmper olie, fortæller Benny Johansen.
Gæsterne kan også vælge at lade sig transportere med veteranlastbiler ud til Nyholm, hvor mastekranen, Fregatten Peder Skram og ubåden Sælen holder åbent hus.

Åbent hus i livgarden
Normalt er Livgardens Kaserne lukket for offentligheden, men på kulturnatten slår de dørene op. De besøgende kan sludre med garderne og se deres uniform og udrustning. Der er endda mulighed for at få den berømte bjørneskindshue på hovedet.
Gæsterne kan se kamptroppernes udstyr, der bruges under mørkekamp i Afghanistan, og de kan se nærmere på fortidens militærkøretøjer blandt andet en kampvogn fra 1950´erne. I dagens anledning kan de besøgende også komme helt tæt på et F16-jagerfly, som flyvevåbnet har udlånt.
Kl. 19 spiller Livgardens Tambourkorps, og flere gange i løbet af aftenen bliver der slået tappenstreg.

Se mere om kulturnatten i livgarden her

Se mere om kulturnatten i Forsvaret her

Den danske soldaterlejr er åben fra klokken 17 og frem til midnat. Du finder den på:
Danneskiold-Samsoes Alle 1
Holmen
1434 København K