[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Kilde: Flyvertaktisk Kommando.

Fire danske F-16-kampfly og omkring 50 mand fra Flyvevåbnet bliver udstationeret til Šiauliai i Litauen fra januar til maj 2009.

Med udgangspunkt i byens internationale lufthavn er styrkens opgave at hævde luftrummets suverænitet for de tre baltiske lande; Estland, Letland og Litauen.

De tre lande blev en del af NATO-samarbejdet i 2004 men har ikke selv kampfly, der kan tage sig af opgaven. Derfor bliver den løst af andre NATO-lande på skift under betegnelsen Baltic Air-policing. Danmark stod sidst for at løse opgaven fra juni til september i netop 2004.

Næsten som i Danmark
Sammen med de fire F-16-kampfly kan omkring 50 mand se frem til en tur til Litauen. Ud over piloter vil styrken bestå af klarmeldere, signalfolk, vedligeholdelsespersonel og andre funktioner, der skal støtte det danske bidrag. De, der skal af sted, bliver udpeget i løbet af efteråret. Det vil primært være folk fra Fighter Wing Skrydstrup og Combat Support Wing.

Opgaverne i Baltikum bliver stort set de samme, som Fighter Wing Skrydstrup løser dagligt i forhold til dansk luftrum. Det være sig overvågning og træningsflyvninger samt afvisningsberedskab ved krænkelser af luftrummet.

Skrevet af Thorbjørn Forsberg
forsberg[a]mil.dk