[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Peter Keldorff

En af de største operationer i Helmand er netop afsluttet. En stor strøm-turbine blev transporteret 120 kilometer gennem talebans områder, omkring 4000 NATO-soldater og 1000 afghanske soldater var involveret i operationen, der blev afsluttet i går. Turbinen skal i fremtiden sikre strøm til 1,7 mio. mennesker i Helmand- og Kandahar-provinserne.

- Det er en virkelig stor mission. Den største siden 2005 og meget vigtig for hele projektet hernede. Det giver befolkningen en følelse af stabilitet og tiltro til, at den afghanske regering kan levere varen. Det er virkelig brugbart, siger Bjarne Højgaard Jensen, oberstløjtnant og næstkommanderende for de danske styrker i Afghanistan.

Danskere vildledte
De danske styrker deltog aktivt med omkring 200 mand og havde ansvar for at vildlede taleban, så de ikke kunne finde ud af, ad hvilken rute turbinen blev fragtet.

- Vi lod, som om at turbinen skulle fragtes ad en mere østlig rute end tilfældet var. Samtidig var vores opgave at fastholde de talebanstyrker, der var i vores område, så de ikke kunne komme hen til den rigtige turbine, forklarer Bjarne Højgaard Jensen, der understreger, at missionen var så stor, at næsten alle ISAF-styrker i Helmand var involveret.Omkring 5.000 soldater deltog i den fem dage lange mission.

200 dræbte talebankrigere
Det var 3.000 britiske tropper, som fragtede den 80 tons tunge turbine til Kajaki-dæmningen på den fem dage lange mission. Ifølge BBC dræbte de britiske tropper omkring 200 talebankrigere undervejs uden tab på den britiske side.

Kajaki-dæmningen har i mange år været under renovering, men det har ikke været muligt at transportere den store turbine til dæmningen før nu på grund af ustabilitet og krigshandlinger.

I 2009 forventes turbinen at levere strøm til 1.7 millioner afghanere.

Kajaki Dam Hydro Power Plant

Opført 1955 med støtte fra USA. Stort set ødelagt under Talebanstyret frem til 2001.
Består af tre turbiner, hvoraf nr. 2 nu bliver erstattet af en ny, og de to øvrige bliver renoveret.
Kapacitet før renovering: ca. 15 MW
Kapacitet efter renovering: 51 MW (Det svarer til 18 af de største Vestas møller, med vingefang 80 meter).
Samlet budget for renovering: 500 millioner USD
Ansatte: Når værket er i fuld drift, planlagt til 2009, forventes det, at der vil være beskæftigelse til 4.000 mennesker i forbindelse med projektet

(Kilde: Hærens Operative Kommando)

Læs mere om operationen her:

Forsvarsminister: En milepæl i udviklingen af Afghanistan

Turbinen er fremme (Hærens Operative Kommando)