[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af  Sune Wadskjær Nielsen

– I dag har været den mest normale dag siden påskelørdag, siger kommandør Jens Claus Hansen, der er ældste danske officer på NATO Training Mission Iraq. Hverken Jens Claus Hansen eller hans 11 danske kolleger er kommet noget til under de sidste dages raketbombardement. Hele sidste år blev den internationale zone i Bagdad angrebet ca. 100 gange, mens der alene sidste uge har været flere end 30. Selv om bombardementet ser ud til at være taget af, sover danskerne stadig på feltsenge i deres kontorer bag tykke betonmure i NATO hovedkvarteret.
– Der har været nedslag i nærheden af containerne, hvor vi boede før bombardementet. Det var en unødvendig risiko at tage, hvorfor vi valgte at flytte, siger Jens Claus Hansen.

Formodentlig skyldes det øgede antal angreb på den internationale zone, at den irakiske regering, har forsøgt at afvæbne Al Sadr militsen. Det har medført hårde kampe i Basra, Bagdad og andre større byer i den sydlige del af Irak.

Undervisning holdt inde
Mens beskydningen er stået på, har danskerne haft vanskeligt ved at udføre deres opgave, der går ud på at rådgive og undervise irakiske officerer, som ligeledes har svært ved at komme frem til den internationale zone, når der er kampe i byen.
– Vi er som et skib, der har ligget underdrejet et par dage, erkender Jens Claus Hansen. Moralen er dog høj blandt danskerne. De er ivrige efter komme i gang igen efter det ærgerlige afbræk.
– Det er vigtigt vi fastholder det momentum, vi har i uddannelsen af irakerne. Vi underviser dem blandt andet i føring af brigader og bataljoner. Vi understreger for irakerne, at det er en lang proces, der ikke er overstået i morgen. NATO har løst opgaven, når Irak har et bæredygtigt forsvar, der kan klare sig selv.

I dag er arbejdet så småt blevet genoptaget, og det ser ud til at den irakiske regering og militserne har indgået en våbenhvile. Jens Claus Hansen tager dog intet for givet.
– Vi tager én dag af gangen, og vi har taget kontakt til de andre danskere som ogsaa er i den internationale zone, siger Jens Claus hansen.