[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Flyvevåbnet har på rekordtid klargjort fire Fennec med dertilhørende mandskab til udsendelse til Camp Bastion, Afghanistan. Chefen for Flyvertaktisk Kommando, Stig Østergaard Nielsen, forklarer:

- Jeg er sikker på, at helikopterdetachementet vil gøre en forskel. Forberedelserne har ikke været optimale, men jeg er tryg ved, at alle kommer afsted med det rette materiel og den nødvendige uddannelse. Men det var ikke sket uden den kolossale indsats og forbilledlige positive og ikke mindst fleksible tilgang til opgaven fra personellets side.

Chefen for Hærens Operative Kommando Poul Kiærskou glæder sig over helikopternes snarlige ankomst. Han siger i en pressemeddelelse:

- Hæren hilser forslaget om at sende helikopterne afsted velkomment. Vi får her et godt stykke værktøj i vores kasse.

Den primære opgave vil være at øge sikkerheden for Hærens soldater ved blandt andet at observere og varsle om fjendtlige troppebevægelser og om vejsidebomber.
Herudover vil bidraget kunne løse mindre transportopgaver, der ellers i nuværende situation vil kræve en hel eskorte.

I Camp Bastion opererer Joint Helicopter Force, som det danske bidrag vil være en del af. Ved at løse opgaver for den samlede helikopterstruktur, er Fennec indirekte med til at gøre opgaveløsningen mere fleksibel.

- I Irak så vi, at Fennec kunne frigøre andre landes større helikoptere til transportopgaver, forklarer Henrik Kanstrup fra Kapacitetsafdelingen i Flyvertaktisk Kommando.

Fennec-helikopteren skal ud og løse observationsopgaver i samarbejde med Hæren. Oberst Henrik Sommer fra HOK har tidligere forklaret:

- Vores soldater er indsat i vanskeligt terræn, og helikopterne giver os mulighed for at se hen over den næste bakke, samt ned i den tætbevoksede ”Green Zone”, derudover har helikopterne en afskrækkende effekt.

Den afsluttende politiske behandling af helikopterudsendelsen er udsat. Forsvarsudvalget samles nu til nye drøftelser.

jannimt@mil.dk
 
(Kilde: Flyvertaktisk Kommando)