[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jari Nielsen

Den positive udvikling gælder både for Flyvevåbnets nye EH-101 og de ældre S-61’ere, for Søværnets LYNX og for Flyvevåbnets små FENNEC-helikoptere, hvoraf fire er på vej til de indsatte styrker i Afghanistan.  

Kapaciteten stiger, da det er blevet nemmere at skaffe reservedele, fordi vedligeholdelsen er blevet sat bedre i system. Og så er mere information om helikopterne – specielt EH101 - en tredje væsentlig årsag til, at de nu tilbringer mere tid i luften end i hangaren.

Resultat af team-indsats
Den øgede rådighed er et resultat af et meget tæt samarbejde mellem Flyvertaktisk Kommando og Forsvarets Materieltjeneste i form af arbejdsgruppen Tiger Team, som har fokus på alle Forsvarets helikoptere.

Tiger Team er nedsat som en midlertidig foranstaltning for at forbedre driften af hele flåden. Medlemmerne er fagfolk inden for databehandling, logistik, økonomi med videre, samt de ansvarlige for de forskellige typer helikoptere.

- Vi har set på data fra helikopterne, for eksempel i forhold til forbrug af og leveringstid på komponenter, og har udarbejdet en profil på helikopterne, der fortæller, hvor langt ud i fremtiden, vi er dækket ind, siger oberstløjtnant Erling Dyrmose fra Forsvarets Materieltjeneste, som står i spidsen for Tiger Team.

Teamets opgave er at sørge for, at logistikken omkring vedligeholdelsen af helikopterne fungerer optimalt.

- Når man starter vedligeholdelse på en helikopter, skal man blandt andet have de rette reservedele til tiden. Det er blandt andet planlæggelsen af den proces, vi har set på. Men det er stadig svært i forhold til leverandøren at vide præcis, hvornår delene kommer. Særligt i forhold til de nye EH101 helikoptere, siger Erling Dyrmose.

Konstruktive løsninger
I forbindelse med teamets arbejde, er en del af vedligeholdelsesopgaverne på helikopterne blevet udliciteret, og Materieltjenestens hovedværksted i Aalborg er blevet involveret i både vedligeholdelse og større eftersyn samt komponentvedligeholdelse til helikopterne.

Alt dette har været med til at få sat helikopternes flyvetid i vejret. Selvom der stadig er plads til forbedring, er oberstløjtnanten glad for de foreløbige resultater:

- Det skal gerne blive bedre, og vi har travlt. Men en masse gode mennesker arbejder på det her, og jeg fornemmer, at vi bliver bakket op hele vejen op igennem Forsvaret, siger Erling Dyrmose.

Link til factsheet om EH-101