[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Endnu en gang gik flagene på halv i de danske lejre – denne gang for at ære de to danske soldater - overkonstabel Dan Gyde og konstabel Jacob Grønnegaard Gade - der døde torsdag morgen, efter at de begge var blevet ramt af sprængladninger.

For at støtte soldaterne er forsvarets psykologer på vej fra Kabul, mens den danske kampgruppes feltpræster hjælper soldaterne i de danske lejre. Feltpræst Kristian Massey-Møller var med i teltet i FOB Price, da Sanitetsdelingen og Letopklaringssektionen mødtes for at tale dagens tragiske hændelse igennem.

- Der sker det, som vi danskere er så gode til, siger Kristian Massey-Møller. Netop at alle uddeler kram, klap og viser omsorg for hinanden. Stemningen var selvfølgelig trykket i teltet, og soldaterne var grædefærdige og kede af det.
Under briefingen af soldaterne blev dagens hændelser stykket sammen bid for bid, så alle soldaterne i de to berørte enheder vidste, hvad der var sket, og hvad der var gjort for at redde deres kammerater.

- Det var beundringsværdigt professionel den måde, som soldaterne hjalp til med at stykke begivenhederne sammen. Det er noget, vi har set før. Alt det, de skal gøre, gør de. De hjalp – og hjælper virkelig hinanden, fortæller Kristian Massey-Møller.

Efter briefingen blev der bedt Fadervor og afholdt et minuts stilhed for at ære de to faldne soldaters minde.

Senere samme eftermiddage blev der afholdt mindeceremoni i alle de danske lejre, hvor der også var deltagelse af britiske kollegaer.

- Jeg påpegede også overfor soldaterne, at de ikke måtte tænke i, ”hvad kunne vi have gjort” og ”hvis nu”. Lige nu handler det om at komme videre. Selvom det virker nådesløst, men det er det eneste, vi kan stille op i denne situation, slutter Kristian Massey-Møller.

Kilde: Hærens Operative Kommando