[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

- Forsvarets Materieltjeneste har købt præcis det pansrede patruljekøretøj, som hæren har ønsket, siger oberst Eigil Schjønning, der er chef for Hærens Kampskole i Oksbøl og dermed ansvarlig for udviklingen af kamptroppernes materiel, taktik og organisation.

 
Eagle IV blev præsenteret for pressen den 1. marts 2007 i Oksbøl.

- Før vi besluttede os for Eagle IV, så vi også på andre typer, fortsætter Eigil Schjønning, men ingen af de andre muligheder kunne give os de samme kvaliteter inden for en realistisk pris, og derudover ville de have en række af de samme karakteristika (såkaldte problemer) som Eagle IV.
 
- Eagle IV er et godt pansret køretøj, der derudover kan bære udrustning til fem mand samt en avanceret hovedbevæbning. Det betyder, at køretøjet er relativt tungt og stort, men det kan ikke være anderledes, når man vil opnå beskyttelse, nyttelast og bevæbning på en gang. Køretøjet er dog samtidig meget mobilt, og der skal meget til at standse det, men det er klart, at brugerne skal lære at bruge det først.
 
- Opklaringsenhederne har ikke modtaget ny taktik, teknik og procedurer sammen med Eagle IV. Det er helt normalt og hensigtsmæssigt. Opklaringsenhederne skal nu sammen med Hærens Kampskole udvikle den taktik, teknik og procedure, som de mest hensigtsmæssigt kan anvendes, når de nu råder over Eagle IV i stedet for Eagle I. Derved får vi udnyttet køretøjets og våbenstationens potentiale optimalt.
 
- Ved anskaffelse af nyt materiel er det normalt, at vi først under brugen lærer at udnytte systemernes fulde potentiale. Vi kan således på samme måde først skrive endelige reglementer for enheder med infanterikampkøretøjerne (IKK) et stykke tid efter, at enhederne har taget dem i brug og måske først efter den første indsættelse. Det er helt normalt.
 
- Der er mange mindre tekniske forhold, som vi først kan tilrette nu. Det er for eksempel tilfældet med lyset inde i kabinen, som naturligvis skal tilpasses den taktiske situation - og bliver det.

- Vi har fået en nyt og godt køretøj med en masse muligheder, og det er en udfordring for rigtig mange, at vi får udnyttet mulighederne på den bedst mulige måde, siger oberst Eigil Schønning.

Se flere billeder af EAGLE 4

Kilde: Hærens Operative Kommando