[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Politikerne har hænderne pakket godt ned i lommerne på de dyre overfrakker. Deres ånde laver små hvide skyer i den kolde og klare december luft. De står mellem massive militære køretøjer, godt pakket ind på Kastellet i København. Imellem dem står smilende men forfrosne bornholmske soldater i fuld uniform klar til at fortælle om deres erfaring med det for nyligt udskældte Eagle IV.


Forsvarsudvalget modtager briefing om de udskældte Eagle IV
(Foto: Christian Ribergaard)

Aksel problem løst
Der har været en række problemer med Eagle IV, og soldaterne fra Bornholm var hurtigt ude i Radioavisen med kritik, men de er glade over, at det værktøj som skal beskytte dem i Afghanistan, nu bliver forbedret:

- Våbensystemet der sidder ovenpå, er vi godt tilfredse med, og det virker super. Bilen er som helhed god, men der er nogle små ting, som skal rettes. F.eks. dæk og bagakslerne, fortæller vognkommandør N.K. Olsen fra 2. eskadron på Bornholm. Han har været med fra de første testkørsler tilbage i 2005. Problematikken med de knækkende bagakslerne er blevet rettet af den schweiziske leverandør Mowag, men der er en del små ting, som endnu generer spejderne:

- Dækkene vil vi også gerne have skiftet. Det er ikke den rigtige type til at køre i mudder – i sand er Eagle IV god, men mudder kan vi ikke bruge den til. Den sidder simpelthen fast, forklarer vognkommandør Olsen, som er glad for at få mulighed, for at fortælle beslutningstagerne om de problemer han og hans kammerater har haft med det syv tonstunge køretøj.


Medlem af Forsvarsudvalget, Helge Adam Møller fra det Konservative Folkeparti,
får sig en snak med soldaterne (Foto: Christian Ribergaard)


Føler sig sikker i Ørnen
Et af medlemmerne fra Forsvarsudvalget er Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen. Han er selv uddannet køresignalmand fra Hæren og da han i foråret oplevede Eagle IV, var han imponeret. Han synes, det var et prægtigt køretøj, men efter at have snakket med spejderne stiller han dog spørgsmål ved, om det er spejderne, der skal bruge det pansrede køretøj:

- Jeg tror, der er opgaver, man kan bruge Eagle IV til. Man er nødt til at erkende fra Forsvarets side, at nogle af de ting man troede man kunne bruge Eagle IV til, kunne man ikke alligevel. Jeg tror dog ikke, at det er en fejlinvestering, mener forsvarsordfører John Dyrby Paulsen, fra Socialdemokraterne.
Selvom nogle af spejderne på Bornholm ikke er helt tilfredse, så er de dog trygge ved det nye massive køretøj:

- Jeg føler mig tryg i en Eagle IV. Bilen er jo som helhed god, den er godt beskyttet og virker godt. Der er som sagt bare de fejl og mangler, vi gerne vil have rettet. Hurtigst muligt, fortæller vognkommandør N.K. Olsen fra Opklaringsbataljonen på Bornholm hvor de i øjeblikket tester Eagle IV.

Eaglen bliver i øjeblikket justeret i dialog med de soldater, som skal bruge dem, så det køretøj der ender i Afghanistan, er de bedst mulige til opgaven.


Læs mere om Eagle IV her.