[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Forsvarets Materieltjeneste har fået dem anskaffet i en fart. Infanteriet havde de termiske kikkerter på ønskesedlen, og selv om udstyret skulle i EU-udbud, så blev de anskaffet så hurtigt, som det var muligt. Fra ønske til, at infanteristerne har den nye termiske kikkert i hånden, er der faktisk kun gået et halvt år – hvilket er ekstremt hurtigt, når det kommer til anskaffelse af militært udstyr af den kaliber. Men det har også kun kunnet lade sig gøre ved et effektivt samarbejde mellem Hærens Kampskole og Forsvarets Materieltjeneste.

Håndholdt
Den nye termiske kikkert er faktisk et lille teknologisk vidunder. Den fylder ikke mere end et lille videokamera til hjemmebrug, og det vejer kun 440 gram. Selvom udstyret er småt, så vil det give de danske infanterister et helt nyt våben til lokalisering af fjenden. For med den termiske kikkert kan man på 500 meters afstand se konturerne af et menneske. Det sker ved, at kikkerten spotter udsving i temperaturer. En menneskekrop har ikke samme temperatur som omgivelserne, og dermed vil soldaten straks kunne se en person. Også selvom personen gemmer sig, og uanset hvilket vejr og hvilke lysforhold, der er.

Begejstring
Den termiske kikkert kan måle 1/10 gradsforskel, og det kan monteres på et gevær, en hjelm eller bare holdes i hånden.

- Vi havde 40 hjemvendte soldater fra Afghanistan til at teste den termiske kikkert. De var helt vildt begejstrede for den og sagde, at med det udstyr kunne man se taliban døgnet rundt, fortæller major Per Mørkeberg, der er kapacitetsmanager i Forsvarets Materieltjeneste.

Forsvaret får 180 stykker i første omgang. Men man har lavet en option på indkøb af yderligere 400, og de vil kunne leveres hurtigt af producenten i USA. Udstyret er småt, men så højteknologisk, at hver kikkert koster cirka 100.000 kroner stykket.