[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Det hele er foregået i et øvelsesområde på størrelse med Danmark i midten af Finland. De seks F-16 kampfly flyvevåbnet deltog med bragte antallet af deltagende fly op over 50.

- Ved denne type øvelser er der rigtig god mulighed for at øve planlægning af missioner, hvor der indgår mange fly. Og det har vi haft rig mulighed for. Vi har stået for planlægningen af de sidste dages missioner, fortæller Klaus Bengtsson, der var chef for det danske detachement i Finland.

Den sidste uge er der blevet fløjet en række såkaldte COMAO-operationer. Det er øvelser, hvor der indgår mange forskellige nationers fly og dermed mange forskellige typer fly. Det stiller store krav til planlægningen.

- Indtil videre er det gået over al forventning. Vores fly har været klar til afgang hver dag og vores folk, både på jorden og i luften, har været professionelle til fingerspidserne, siger Klaus Bengtsson.

Øvelsen har været en god mulighed for at arbejde tæt sammen med det finske flyvevåben. Selvom Finland ikke er medlem af NATO, har de den seneste tid arbejdet målrettet på at leve op til NATOs standarder. Det er der meget fokus på i de finske medier, og det oplevede de danske folk tydeligt på en international pressekonference i sidste uge.

- Vi blev bedt om at forholde os til, hvorvidt Danmark gerne ser Finland som medlem af NATO. Det var en lidt speciel situation at sidde i, for vi kan naturligvis ikke blande os i interne finske anliggender, forklarer Klaus Bengtsson.

(Kilde: Flyvertaktisk Kommando)