[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Christina Jo Larsen, kaptajn, presse- og informationsofficer

I et fjernt hjørne af FOB Price (Forward Operating Base) står døren åben. Døren leder ud til lejrens bagport.

- Kom hurtigt. Op på knæet.
– Sikring øverst.
– Sikring nede.

 Op. Over. Hurtigt frem. Når man nu ikke har et hus at træne indtrængen i, må man improvisere.

Kommandoerne fra militærpolitisektionen i FOB Price falder hurtigt og næsten lydløst. De seks militærpolitifolk kravler lynhurtigt over den meterhøje mur. Eneste hjælp er kammeraten ved siden af og ren muskelkraft.

- Vi er i gang med at træne det, der kaldes ”rumkamp” og forskydning hen over ting, når vi sikrer os selv, fortæller sektionsfører oversergent Uffe i en pause i træningen.

- Vi træner i at bruge et alternativ til døren, kan man sige. Vi kommer ind i huset andre steder fra end der, hvor man normalt ville komme ind i et hus. Derved gør vi overraskelsesmomentet større, fortæller han videre.

Militærpolitiet har endnu ikke været indsat i en operation, hvor de har haft til formål at anholde nogen. Hvornår det sker, ved militærpolitiet ikke endnu. Så for ikke at miste formen og rutinen træner de minimum en gang om ugen. Ud over at være på skydebane med både pistol og gevær, styrketræning og forberedelse.


Fremrykning under egen sikring.

- Det er godt, at vi træner det nu, frem for at stå i det og indse, at det er for sent, svarer sergent Steffan på spørgsmålet om, hvorvidt de kan bruge dagens træning til noget.

- Det er ligesom, når vi er på skydebane – det skal også vedligeholdes, fortæller sergent Lasse.

FOB Price er endnu ikke bygget om, så der er områder, hvor soldaterne kan træne eksempelvis by-kamp eller det at komme ind i et hus. Det gør dog ikke, at der så slet ikke trænes. Alle bruger det, der så er til rådighed. I militærpolitiets tilfælde er det området omkring lejrens bagport, som stiller kulissen til dagens træning. Som med deres egne ord egentlig er mere en finpudsning.

- Vi har været meget tilfredse med vores form og samarbejde hjemmefra. Det har fungeret rigtig godt. Så der er tale om finpudsning, det vi laver her. Nu mangler vi bare at prøve det i praksis, slutter oversergent Uffe.

(Kilde: Hærens Operative Kommando)