[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Line Lærkholm-Bengtsen

De orange og hvide fodbolde er for spændende og fristende. Børnene glemmer at være generte. De stimler sammen om flokken af soldater, der har parkeret deres køretøjer og spiller med de farvestrålende bolde på græsset langs hovedvejen ind til Gereshk – en af de større byer i den afghanske Helmand-provins.

Børnene er hurtige til at spille med. Bare tæer og lange kjortler er ingen hindring for at drible målrettet af sted over den ujævne bane og score. Soldaterne siger tak for kampen. De kører væk og lader børnene beholde boldene. Det er meningen. Boldene er nemlig en gave fra en mand i Danmark, der kalder fodbolden for verdens bedste legetøj.

 
Måske en kommende spiller på det afghanske fodboldlandshold.

Giv dem væk
Martin Koch indehaver af Sportigan i Nykøbing Falster fik 1.500 fodbolde fra sin storleverandør Select.

– Giv dem væk, sagde min kontakt i Select. Men til hvem, spurgte jeg mig selv, husker Martin Koch. I den lokale håndblodklub fortalte Martin Koch om sit ”problem”, og her kom historien John Alex Høj for øre. Han er soldat i Forsvarets logistikregiment DANILOG og var ikke sen til at tilbyde sin hjælp.

– I DANILOG sender vi materiel ud til det meste af verden. Hvorfor ikke tage fodboldene med, vi flyver jo alligevel, siger John Høj. Som sagt så gjort. Forsvaret fløj fodboldene til Afghanistan. 

En god fornemmelse
De glade smil på den svedne græsplane uden for Gereshk by beviser, at fodbolden faktisk er verdens bedste legetøj.

– Det giver en god mavefornemmelse at have sat noget i gang og se det lykkes i Afghanistan, siger en stolt fodboldglad Martin Koch.

 

Bare tæer og lang kjortel er ingen hindring for at score.