[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Christian Ribergaard

Følelsen af at være lille får man når man står i en 300 meter lang, 44,5 meter bred og 10 meter dyb dok, mens 60 tons stål langsomt bliver løftet imod en. Lille på grund af størrelsen, men også på grund af historien. De 60 tons stål er kølen på den første af Forsvarets nye fregatter som bliver bygget på Odense Staalskibsværft, også kaldet Lindø, på Fyn.

Mønt med en anden fregat
- Vi lægger en mønt med danskernes nok mest kendte fregat, nemlig fregatten Jylland som motiv. I et håb om, at dette skib må løse de samme opgaver, på samme fundamentale og solide måde som fregatten Jylland gjorde det, og bliver til glæde for både dem som skal bygge og levere, og for dem som skal bruge skibet, sagde general Jesper Helsø i sin tale lige inden han lagde mønten.

Den nye fregat bliver næsten dobbelt få stor som dens aldrende forgænger ved Ebeltoft, der med sine 71 meter er det længste træskib i verden. De nye fregatter kommer til at måle omkring 138 meter i længden.

Uniformer, jakkesæt og sikkerhedshjelme
Der var mødt mange op til køllægningen af søværnets nye fregat. Udover de få ansatte på Odense Staalskibsværft, som kunne løsrive sig fra dagens arbejde, så var en del fra Forsvaret mødt op. Alle i uniform eller jakkesæt, men med en solid beskyttelseshjelm.

Selv forsvarschef Jesper Helsø som holdt en tale ved køllægningen, lige inden han lagde mønten, havde smidt kasketten og fået hjelm på. Blandt dem som overværede køllægningen, udover forsvarschefen, var administrerende direktør på Lindø, Finn Buus Nielsen, chefdesigner Kurt Skyggelund og kommandør kaptajn Anders Friis fra Forsvarets Materieltjeneste.

Den første fregat forventes at blive præsenteret til flådens femhundredeårs jubilæum i august 2010.

Læs mere om fregatterne her: Store fregatter på vej