[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Forsvarschef Jesper Helsø har sat sin underskrift på en salgsaftale med den spanske ammunitionsgigant. Dermed kommer Forsvarets ammunitionsfabrik, Ammunitionsarsenalet AMA nu på private hænder. Den endelige bekræftelse på salget til det spanske selskab kom torsdag den. 17. april, da Folketingets finansudvalg godkendte aftalen med EXPAL. 

Forsvaret skal fokusere og anvende resurserne på kerneopgaverne herhjemme og i udlandet. Det handler om at uddanne og træne soldater til at indgå i de enheder, som forsvaret sender ud i de internationale missionsområder, og som skal løse opgaver herhjemme med miljøberedskab, søredning og suverænitetshævdelse. 

Derfor blev Forsvarets ammunitionsfabrik, Ammunitionsarsenalet AMA sat til salg i sommeren 2007.  Forsvaret satte tre kriterier op for salget: Pris, sikkerhed for leverancer af ammunition til Forsvaret og ikke mindst udviklingsplaner for AMA, som produktionsvirksomhed. De kriterier er bedst blevet indfriet af den spanske virksomhed.  

 - Det er med vemod, vi siger farvel til en virksomhed med en lang og fornem historie. Til gengæld glæder jeg mig over, at AMA og medarbejderne går en ny og spændende tid i møde. Jeg mener, det er en fordel for begge parter, siger general Jesper Helsø. 

Fakta om AMA:
Ammunitionsarsenalet har produceret ammunition til Forsvaret siden 1676.

AMA har en specialiseret ammunitionsproduktion til håndvåben.

Virksomheden håndterer også  pyroteknik og destruktion af ammunition.

AMA har også en afdeling for miljøvenlig ammunition.

Virksomheden har 150 ansatte.
Stor dansk erfaring
EXPAL er en del af den spanske MAXAM Group, der herhjemme mest er kendt for deres ammunition til jagt og sport under varemærket RIO. EXPAL er det firma i den spanske gruppe, som leverer ammunition til militært brug.

- EXPAL har ikke håndvåbenammunition på hylderne til militært brug. Det får vi nu med købet af AMA. Vi køber en produktionsvirksomhed, men også en stor ekspertise og erfaring. Vi glæder os til samarbejdet med de danske medarbejdere, siger José Fernando Sánchez-Junco Mans, der er formand for bestyrelsen i MAXAM Group.

Moderselskabet er en af de største aktører i Europa, når det handler om at producere og håndtere sprængstoffer til civile formål. Ammunition til jagt og sport er også et vigtigt forretningsområde. EXPAL er også en stor aktør på det europæiske marked, når det handler om destruere og genanvende ammunition og dele til ammunition.

Nye udviklingsmuligheder
I de sidste fire år har den spanske virksomhed leveret morterer og morterammunition til den danske hær. Nu bliver samarbejdet udvidet. 
Forsvaret vil fortsat købe ammunition produceret på den nordjyske ammunitionsfabrik. Det sikrer en kontinuitet og sikkerhed for, at Forsvaret også fremover kan distribuere ammunition til de militære enheder, der lever op til forsvarets krav og specifikationer.

Men Ammunitionsarsenalet og medarbejderne får uden tvivl travlt i de kommende år, og der er ikke lagt op til nedskæringer – tværtimod. Omlægningen til privat virksomhed betyder nemlig, at AMA også får mulighed for at udvikle nye produkter og forretningsområder. I dag er fokusområdet Forsvaret.
Det giver AMA mulighed for at udnytte den store erfaring og det potentiale, som medarbejderne har opbygget igennem mange år. Her er den danske ammunitionsfabrik godt rustet. 

------------------------------------------------------------------------------
Ammunitionsarsenalet bliver overdraget til EXPAL den 29. april 2008.
AMA og EXPAL indbyder derfor til pressemøde på virksomheden:
 

Tilmelding og pressekontakt vedrørende pressemødet:

Kommunikationsmedarbejder Jan Schelbech
Forsvarskommandoen.
Danneskiold-Samsøes Allé 1
1434, København K.
tlf. 45 67 30 34, e-mail: jan@ftv.dk