[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Peter Keldorff

De danske soldater i Afghanistan har netop været med til at fuldføre den største operation i Helmand siden 2005. En stor strømturbine skulle transporteres gennem fjendeland. Tirsdag lykkedes missionen, og det får stor betydning for den videre udvikling i det krigshærgede land, spår forsvarsminister Søren Gade.

- Der er ingen tvivl om, at turbinen, når den kommer i drift, vil være en milepæl i udviklingen af den sydlige del af Afghanistan, udtaler Søren Gade.

Turbinen skal producere strøm på Kajaki-dæmningen, og den vil i fremtiden levere strøm til 1,7 millioner afghanere i Helmand- og Kandaharprovinserne.

- Dæmningen vil kunne levere strøm til tusindvis af afghanere, og derfor er denne operation et klassisk eksempel på, hvordan vi kan vinde lokalbefolkningens sympati og tillid. I et land hvor strøm ikke er en selvfølge, er dette en væsentlig forbedring af levevilkårene for den enkelte afghaner i området, siger Søren Gade.

De danske styrker spillede en væsentlig rolle i operationen med den vigtige strømturbine. De vildledte taleban ved at foregive at turbinen skulle transporteres gennem det danskkontrollerede område.

- Det er en imponerende bedrift, som ISAF-enhederne har udført sammen med de afghanske styrker. Jeg vil samtidig gerne rose de danske soldater, som deltog i denne krævende, men yderst veltilrettelagte og veludførte operation. De har med deres indsats gjort det muligt at få turbinen på plads før tid, siger forsvarsminister Søren Gade.

Læs også:

Danske styrker vildleder taleban i stor operation

Turbinen er fremme (Hærens Operative Kommando)