[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Christian Ribergaard

- Situationen er meget rolig. Der var fest i alle de albanske landsbyer hvor kosovoalbanerne kørte rundt i biler, dyttede og viftede med flag. Der var mere trykket hos serberne. Det fortæller presseofficer major S. K. Nielsen, som i øjeblikket er udsendt i Kosovo. Danskerne er til stede og synlige, men holder lav profil.

Vil ikke provokere
- Vi gør meget ud af ikke at virke provokerende eller stødende. Vi har flere patruljer ude end normalt og flere checkpoints, men vi viser ikke vores våben så tydeligt. Vi ønsker ikke at virke truende, forklarer S. K. Nielsen og understreger, at danskerne er meget opmærksomme på situationen.
- Alt virker roligt på overfladen i de serbiske byer, men man kan godt mærke, at der er nogle spændinger.

Materielle skader
Der har i flere medier været omtale af eksplosioner i Mitrovica. Presseofficer S. K. Nielsen bekræfter, at der har været sprængninger:
- Der er blevet kastet nogle håndgranater mod nogle internationale køretøjer. Vi tolker det som frustration, hvor det kun var meningen, at der skulle ske materielle skader. Ikke personskader.
Der kom ingen personer til skade som følge af eksplosionerne.

Ser tiden an
Hos de danske tropper ser man tiden an. Danskerne opretholder kontakterne til de lokale, som er meget vigtig især nu. Det er her danskerne kan opfange tendenser og blive oplyst om brodne kar i lokalsamfundet:
- De kan fortælle os, hvad der sker i lokalsamfundet. De kan berette om hvad snakken går på, og hvem der måske er ude på ballade, fortæller S. K. Nielsen.

Ballade nær Zubin Potok
Politi i Kosovo tilkaldte dog i dag assistance fra NATO-soldater, efter at vrede serbere satte ild til en grænsepost i den nordøstlige del af Kosovo og angreb en anden grænseovergang nær Zubin Potok. Blandt de soldater som hastede til området, er 60 soldater fra den danske lejr Camp Olaf Rye i byen Mitrovica.
- Vi har danske styrker på vej til grænseovergangen. Der er ikke meldinger om fysisk tilskadekomne. Ifølge mine oplysninger er der tale om en markering fra vrede serbere, siger major S. K. Nielsen til Ritzau.

Se tv-indslag om de danske styrker i Kosovo