[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Forsvarsministeren, der ankom mandag eftermiddag, brugte en del af aftenen på uformelle samtaler med medarbejderne ved det danske helikopterdetachement, inden tirsdagens stramme program.
Besøget gjaldt Eskadrille 724's helikoptere i Camp Bastion, hvor Søren Gade ville se de rammer, mandskabet og helikopterne arbejder under.

Han var interesseret i de erfaringer, som eskadrillen har hentet i Afghanistan siden helikopterne 'gik i luften' i juni. Dagen i dag har været tæt pakket med besøg i 'stabsteltene' og Joint Helikopter Force, der er det britiske organ, der styrer helikopteroperationerne i området.
Derudover har Søren Gade også besøgt flyfeltet, hvorfra helikopterne er klar til at gå i luften. Her blev ministeren vist rundt og fik en snak med nogle af teknikerne, og så var der naturligvis en Fennec-helikopter, han skulle klappe.

- Jeg er her for at høre på både det, der er godt og det, der kan og skal gøres bedre, sagde forsvarsministeren, der på forhånd var godt inde i, hvordan missionen opererer, og hvilket udstyr den har at gøre godt med. Søren Gade fortsatte:

- Jeg mærker tydeligt, at Eskadrille 724 er stolt af dét, den laver. Og jeg har fået lejlighed til at lytte til mange medarbejdere, så jeg har et indtryk af, hvor skoen trykker.

Bladet Flyvevåbnet, der udkommer 1. oktober, bringer et længere og dybere interview med forsvarsminister Søren Gade om de danske helikoptere i Afghanistan.

Helicopter-detachment 08, også kaldet HELDET ISAF, består af fire Fennec-helikoptere og cirka 40 mand fra Helicopter Wing Karup. Basen er denne gang Camp Bastion i Helmandprovinsen i Afghanistan, hvor de danske helikoptere indgår i den multinationale helikopterstyrke, Joint Helicopter Force. Flyvevåbnets opgave er at støtte soldaterne på jorden med observationer samt lettere transportopgaver.

arne@mil.dk

(Kilde: Flyvertaktisk Kommando)