[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin

Cash for work hedder det projekt, som kaptajn Tore Christensen arbejder med i den krigsplagede Helmand-provins. Projektet går ud på at vinde lokalbefolkningens tillid til de internationale styrker og de afghanske myndigheder ved at tilbyde dem et stykke betalt arbejde, så snart et område er befriet for Taleban.
- Det er anden gang vi indtager Musa Qala. Denne gang er der meget fokus på at vinde befolkningens velvilje, siger Kaptajn Tore Christensen, der hovedsagelig beskæftiger sig med samarbejde mellem civile og militæret.
Derfor bliver lokalbefolkningen tilbudt løn for at dække Talebans skyttegrave og bunkers til.

Hjælper amerikanerne
Tore Christensen er udlånt fra den danske Battle Group North og sendt til Musa Qala, fordi han er specialist i cash for work projekter. Her skal han hjælpe blandt andre de amerikanske styrker fra Task Force One Fury.
- Jeg skal rådgive amerikanerne om, hvad de næste projekter kan blive. Det kan være sådan noget som at udbedre veje eller gøre grøfterne bedre. Det er kun fantasien, der sætter grænser, siger Tore Christensen.
Og de lokale afghanere hilser projektet velkommen.
- Der er ingen modvilje mod at arbejde med os. Men det er utroligt vigtigt at vise, at vi vil noget, og at der er en afgørende forskel på os og Taleban, understreger Tore Christensen.

Se indslag om cash for work her