[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Line Lærkholm-Bengtsen

Onsdag sætter 200 repræsentanter fra det maritime verdenssamfund sig til konferencebordet i København. Værter for mødet er Danmarks og USA’s forsvar. Inden deltagerne rejser hjem på torsdag, skal de have talt sig frem til, hvordan regeringer og organisationer globalt kan gøre en fælles og koordineret indsats mod det stigende antal pirater på verdens have.

Vil stoppe snu pirater
Pirater er langt fra et fjernt historisk fænomen, men en reel og omsiggribende trussel for såvel den civile som den militære maritime trafik kloden rundt.
– Antallet af pirater er steget, og de er både mere aggressive og snedige. De angriber ofte lige på sømilegrænsen mellem to stater. Her i ingenmandsland sætter piraterne de lovlige nationale og internationale myndigheder skak, siger general John F. Sattler, der er USA’s medvært på konferencen i København.
På konferencen skal civile og militære deltagere finde et fælles fodslag i kampen mod piraterne.
– Der er brug for både international lovgivning og fælles regler for, hvordan man med lovlige og effektive midler sætter piraterne ud af spillet om magten på havet, mener general Sattler.

Pirater truer dansk søfart
De 200 deltagere på konferencen kommer fra 60 forskellige lande og organisationer bl.a. NATO og USA’s forsvar og udenrigsministerium. Værtslandet Danmark har en særlig interesse i, at man verden over går sammen om at bekæmpe pirateri. Det skyldes, at den danske handelsflåde står for 10 procent af al civil trafik på verdenshavene.