[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen

I mandags ankom siriuseleverne til Mestersvig. Herculesflyet nåede at lande inden en kuling satte ind. Nu står menuen på vintertræning for Siriuseleverne.
– Vi glæder os over den store værdi, vejret har for eleverne. Det kan på ingen måde stå klarere for dem, hvor vigtigt de arktiske overlevelsesfærdigheder er, når vejret er som nu, siger sergent Morten H. Gormsen, der er daglig leder af Sirius Forskole. Han uddanner siriuseleverne, der til sommer skal gøre tjeneste Nordøstgrønland.
Eleverne får undervisning i brug af primus, multifuelbrænder og petromaxlampe. Som siriusmand er der ingen elektriker, der kan komme forbi. De skal kunne løse tekniske problemer selv. Lige så vigtigt er det at kunne finde vej og løbe på ski, hvilket eleverne også er blevet trænet i. Morten H. Gormsen er foreløbig imponeret over sine elever:
– Niveauet er højt, specielt når man tænker på, at langt de fleste aldrig har haft ski på fødderne.
Træningen fortsætter nu med kortlære, GPS, telt og skiløb med længere distancer. Termometeret går i øjeblikket ned til minus 15 grader.

Journalister med
Mens vejret passer godt til overlevelsesøvelser, så volder det vanskeligheder for de to journalister fra Forsvarets Mediecenter samt to freelancejournalister, der følger siriusfolkene.
– Vejret har indtil videre sat nogle begrænsninger for fotograferne, der klager over sne på linsen. Vi håber på bedre vejr til journalisterne, slutter Morten H. Gormsen.
Forsvarets Mediecenter følger hele året siriuseleverne.