[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Politikerne besluttede i går, at de danske soldater i Afghanistan skal have støtte af danske helikoptere. Formålet er at støtte enhederne på jorden med blandt andet observation ”bag fjendens linier”.

- Helikopterne er endnu et redskab i værktøjskassen for vores operationer. Vores soldater er indsat i et vanskeligt terræn, og helikopteren giver os mulighed for, at se hen over den næste bakke samt ned i den tæt bevoksede ”green Zone”.
Derudover har helikopterne en afskrækkende effekt, siger Oberst Henrik Sommer fra Hærens Operative Kommando.

Planlægning i kapløb med tiden
Der er mange detaljer, der skal på plads med en helikopterudsendelse, og alle de brikker er i disse dage ved at blive rykket på plads.
-  Vi har fået opgaven, og den løser vi naturligvis, siger Kern Oddershede, der er chef for Operations- og Driftssektionen hos Flyvertaktisk Kommando, og fortsætter:
 
-Hidtil har optionen været, at vores Fennec-helikoptere, der kom fra mission i Irak i december måned, først skulle ud igen i 2009. Derfor skal der pludselig utroligt meget på plads på meget kort tid. Det vil sige, alt fra hvor i Afghanistan helikopterne præcis skal stationeres til det udstyr, de skal have med.
Tidsmæssigt er det lige nu svært at sige præcist, hvornår helikopterne kan være klar til at komme af sted. Helikopterne skal være optimalt udstyret med materiel og personer til udsendelsen skal udpeges, ligesom de skal nå at træne inden udsendelse for at yde Hærens soldater den bedst mulige støtte.

- Vi arbejder lige nu på at være klar til udsendelse hurtigst muligt, men i løbet af de næste par uger vil vi kunne give et mere præcist tidspunkt for udsendelsen, forklarer Kern Oddershede.

Fakta:
Fennec er en let helikopter, hvis hovedopgaver er observation og persontransport. Besætningen er uddannet til at flyve lige så godt om natten som om dagen og kan løse opgaver døgnet rundt.
Fennec blev anskaffet af Hæren i 1990. Da var dens rolle at nedkæmpe pansrede køretøjer med missiler. I 2003 blev Fennec overført fra Hæren til Flyvevåbnet, og missilerne blev fjernet for at tilpasse helikopteren til den nye rolle som observationshelikopter.

Fennec var udsendt til Irak under parlamentsvalget i 2005 og igen i sidste halvår af 2007 som observationshelikopter og blev i den forbindelse udstyret med systemer til beskyttelse mod missiler.
Helikopterne er tilknyttet Eskadrille 724 på Flyvestation Karup.

Læs factsheets om Fennec

Læs nyhedsbreve fra udsendelsen af Fennec til Irak i 2007 (klik på juli-december)