[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

”Dronningen længe leve!” råbte chefen for Den Kongelige Livgarde, oberst, kammerherre Lasse Harkjær.
”Dronningen længe leve!” svarede flere tusinde ”gamle” og tjenestegørende gardere i kor.

Et næsten samlet Livgarderegiment stod mandag eftermiddag ret for Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Suppleret af gamle gardere sørgede de for et højtideligt klimaks på Den Kongelige Livgardes 350 års jubilæum.Hendes Majestæt Dronningen og Prinsgemalen inspicerer paraden.

Heltene fra Afghanistan
Kun manglede de gardere, der stod vagt på de kongelige slotte, og de gardere der gør tjeneste i Afghanistan. I sin tale lagde oberst Lasse Harkjær særlig vægt på den garderånd, der både ligger til grund for den trofaste tjeneste hos Kongehuset og for den livsfarlige indsats, gardere i dag udfører i Afghanistan.

Til stede ved jubilæumsparaden var til gengæld det Livgardekompagni, der vendte hjem fra Helmand-provinsen i februar.
”Det er heltene fra Afghanistan,” sagde oberst Lasse Harkjær.

Ikke kun paradesoldater
Dronning Margrethe mærkede sig også ved Livgardens dobbeltrolle.
”Hvis nogen tror, Livgarden kun er paradesoldater til glæde for turister, er de nu blevet modbevist,” sagde Dronning Margrethe i sin tale. ”Livgardens indsats i internationale missioner har krævet store ofre og smertelige tab. Vores tanker går til de faldne soldater og dem, der stadig er udsendt.”Dronning Margrethe og Prins Henrik ved Garderstatuen.

Herefter lagde Hendes Majestæt Dronningen en krans ved Garderstatuen, der er et minde for de mere end 2000 faldne gardere, regimentet har oplevet i løbet af dets 350 år.

Men paraden var også en lejlighed til at se fremad. Således blev Dronningens Ur uddelt til den bedste værnepligtige garder, ligesom dagen fungerede som udsendelsesparade for det kompagni gardere, der tager til Afghanistan til august.

Se flere billeder på www.forsvarskanalen.dk