[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Jari Nielsen

Danmark bør hædre de danske soldater, der er eller har været udsendt på internationale missioner, ved at indføre en national flagdag. Det mener overkonstabel Kim E. Thygesen fra 1. let opklaringsenhed på Bornholm.

Derfor har han siden sidste sommer forsøgt at samle opbakning om idéen.

- Mange gange føler man, efter man har været udsendt, at man skal forklare sig som soldat. Folk spørger: Hvorfor er Danmark dernede? Sårede kammerater bliver tal i statistikken. Soldaterne skal ikke føle, at det er forgæves, de kæmper for landet, forklarer overkonstabel Kim E. Thygesen.

Efter at have fået nogle hundrede positive tilkendegivelser på den hjemmeside, han oprettede netop med det formål, sendte han en mail til Justitsministeriet med idéen om at gøre 23. juli til officiel flagdag. At han havde valgt den dato, skyldes, at det var på denne dag, at de første soldater på hold 1 i Afghanistan blev såret.

Forslaget blev blankt afvist, og ministeriet oplyste, at man ikke havde plads til nye flagdage.

Derfor har Kim E. Thygesen nu foreslået at gøre femte maj – hvor danske flagstænger markerer Danmarks befrielse i 1945 – til flagdag for alle tidligere, nuværende og fremtidige soldater.

- Når du er udsendt er Dannebrog et samlingspunkt. Du har Dannebrog på skulderen. Du står ret foran flaget om morgenen, og Danmark er i dine tanker. Derfor er det hårdt at høre negative historier om, at vi ikke gør vores arbejde godt nok, siger Kim E. Thygesen.

Han mener, at en flagdag kan samle hele nationen og er god anledning til at sende en tanke til soldaterne:

- Man kan få lov at vise, at de danske soldater ikke tager ud alene og vise sin støtte til alle, der har været udsendt siden 1945, siger overkonstablen.

Forsvarsordfører Karsten Nonbo (V) bakker op om tanken om, at Danmark den femte maj flager for både frihedskæmpere fra Anden Verdenskrig og de nuværende soldater.

- Begge parter har kæmpet og kæmper fortsat for frihed, ytringsfrihed og stabilitet, og vi andre kan være lige så stolte af den indsats vore soldater yder i dag, som den indsats vores frihedskæmpere ydede under Anden Verdenskrig, siger Karsten Nonbo til TV2.