[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen

Normalt kender vi missionen i Kosovo som rolig og rutinepræget, hvor der er tid til møder med den lokale borgmester og smalltalk med lokalbefolkningen. Sådan har det ikke været for KFOR hold 18. De har fået en hæsblæsende start på deres mission på grund af Kosovos uafhængighedserklæring 17. februar.

– Det er nødvendigt for os at vise kraftig tilstedeværelse i de serbisk dominerede dele af vores ansvarsområde. Befolkningen er kendt for lynhurtigt at kunne stable en demonstration på benene. Derfor er det vigtigt at holde øje med alle bevægelser i vores ansvarsområde, siger major Steen Nielsen, der er KFOR 18’s presseofficer. Det var netop det der skete, da 600 kosovoserbere i en målrettet aktion afbrændte en grænsepost på den administrative grænse mellem Kosovo og resten af Serbien. Heldigvis går kosovoserbernes vrede kun udover ting som EU- og FN-køretøjer, eller andet der minder dem om Kosovos uafhængighed.

KFOR 18 kommer fra et intensivt træningsforløb i Oksbøl og det høje aktivitetsniveau fortsatte med det samme i operationsområdet:
– Det med stille og roligt at kigge på omgivelserne kunne vi glemme. Soldaterne røg direkte ud på check points samme eftermiddag og aften, de var ankommet, siger Steen Nielsen. Mange af bataljonens aktiviteter foregår fra små delingslejre, hvor de hurtigt kan rykke ud hvis der er optræk til ballade.

De første 10 dage på missionen var der meget lidt fritid, men i den sidste periode har de danske soldater fået et pusterum. To spanske delinger fra det sydlige Kosovo blev sendt til undsætning, så de danske soldater kunne få tid til at lære lejren at kende og pakke deres udrustning ud. Nu er spanierne dog taget af sted igen og den danske bataljon er tilbage i arbejdstøjet.