[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Flemming Diehl

Flyvevåbnets to nye radarer af typen TPS-77, der blev leveret i 2007, er gennemtestede for næsten alt. For det er en standardvare. Men det er nu en ganske særlig situation, når en radar placeres op af et hav af vindmøller, og det har den amerikanske producent ikke testet så meget for.
 
- Amerikanerne har nu engang ikke så mange vindmøller, som vi, og derfor laver vi særskilte test, siger civilingeniør Jørgen Kragh, der er FMT’s projektansvarlige for TPS-77.
 
Testen blev foretaget ved, at radaren blev opstillet i Oksbøl, hvor man skulle se om de 90 vindmøller på Horns Rev ville skabe forstyrrelser.
 
- Vindmøller kan kaste skygger på radarbilledet, så der er områder man ikke kan se. Men om det også sker på TPS-77, måtte vi teste, forklarer Jørgen Kragh. Han beretter videre, at testen foregik ved, at fly fra afvisningsberedskabet, flyveskolen og fra Royal Air Force kredsede i bestemte mønstre over radaren.
 
- Nu har vi så hentet en masse data ud af radaren, og de vil blive analyseret af folkene fra Royal Air Force. De tilbød selv at overtage analysen, og da de har mere erfaring i det arbejde, sagde vi ja tak, siger Jørgen Kragh.
 
- De første testresultater ser lovende ud. Det ser ikke ud til, at vindmøllerne skaber de store problemer for radaren, pointerer han.
 
De endelige testresultater for den nye radar, forventes at være færdige i slutningen af oktober 2008, og går alt efter planen går de i operativ drift sidst på året.

Kilde: Forsvarets Materieltjeneste