[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Christian Ribergaard

To vinkler og en bue, syet på et grønt stykke stof. Korporalgraden er på vej tilbage i det danske forsvar igen. I dag bliver det første nye kuld korporaler udnævnt. 23 stk. tidligere overkonstabler er i dag steget en grad på den militære rangstige, efter de har taget det tre uger lange kursus, hvor de har lært at lære fra sig.

Erfaring skal videre
En af dem, som i dag har fået vinkler og bue, er Thomas Kristensen fra ingeniørtropperne. Han har været i Forsvaret i seks år, og mener, man skal gøre sig fortjent til udnævnelsen som korporal:

- Forsvaret skal passe på, at det ikke bliver en slikkepind. Man skal have gjort sig fortjent til at blive udnævnt. Det skal ikke være ’Tillykke, du har arbejdet i forsvaret seks måneder: Her! Bliv korporal!’, det skal være folk som har gjort tjeneste længe og som har et speciale hvor de kan lære fra sig, mener nyudnævnt korporal Thomas Kristensen, som til daglig er elektriker hos ingeniørtropperne. En enhed, som består stort set udelukkende af specialister.

- Mange af dem, som er udset som korporaler har rigtigt meget erfaring. Erfaring som de skal lære at give videre på en god og konstruktiv måde, så det ikke går tabt. Vi giver dem trin et i at blive voksenunderviser, forklarer kaptajn Michael Ellemo fra Forsvarets Personeltjeneste. Det handler om at give erfaring videre til sidemanden, så han eller hun en dag kan tage over, hvis det bliver nødvendigt.

Fortjent videreuddannelse
- Vi vil give folk et cadeau for det gode arbejde, de har udført. Det handler om at give dem en civil kompetence, som de kan bruge i Forsvaret, men som de også kan bruge hvis de beslutter at stoppe, fortæller kaptajn Michael Ellemo, og fortsætter:

- Videreuddannelse er i tråd med samfundet. For at holde på medarbejdere skal der være plads til, at de udvikler sig og ikke bliver stillestående.

Thomas Kristensen er også glad for undervisningen og føler, at han har rykket sig personligt og fagligt:

- Jeg har fået mange nye redskaber til at kommunikere. Jeg har lært at undervise, læse mennesker og bruge mit kropssprog bedre. Jeg håber, den nye grad giver mig mere ansvar, mere at sige og frem for alt nye udfordringer.

Lidt ekstra i godteposen
Når der bliver flyttet rundt på grader og tillæg, er det også kommet kaptajn Michael Ellemo for øre, at mange snakker om, at lønnen kan risikere at falde:
- Der er ingen, som må gå ned i løn. Det er udgangspunktet. Det er ikke meningen, at man skal stige i graderne, men falde i løn. Det at blive korporal skulle gerne give lidt ekstra i lønningsposen, ellers er der ikke meget ved at videreuddanne sig, uddyber kaptajn Michael Ellemo, og det er Thomas Kristensen glad for at høre:

- Det er ikke lønnen, man er i Forsvaret for, men det er selvfølgelig godt med lidt ekstra i lønningsposen, hvis det er tilfældet. Det er et lille skulderklap fra toppen om, at det man går og laver det er værdsat.