[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Indtil videre tyder alt på, at uafhængighedserklæringen er modtaget positivt, og der er ikke tegn på uroligheder i det danske ansvarsområde.

Kosovo har fået en nationaldag, for Kosovo erklærede sig som en ny stat søndag den 17. februar 2008. 

Den Danske Bataljon har længe forberedt sig på denne dag. Hold 17, som netop er blevet afløst af Hold 18, har i flere måneder fulgt processen.

Den Danske Bataljon har sendt alle sine soldater ud i bataljonens ansvarsområde tidligt søndag morgen for at være klar til at beskytte mindretalsenklaver. Mens det endnu var mørkt, sneen faldt og med en temperatur på minus 10 grader kørte de danske soldater samt de estiske og franske soldater, som den danske bataljon har under kommando, ud i mørket. Deres opgaver består primært af oprettelse af kontrolpunkter og patruljekørsel.

Situationen i det danske ansvarsområde er forholdsvis stille og roligt. Det ligner en stor fest med flag fra huse og glade mennesker. Hurtige biler der kører med hornet i bund og flag ud af vinduet. Det hele krydres med ”happy shooting”.

Hold 18 har siden sammendragningen i Danmark 1. december 2007 fulgt og uddannet sig specielt til uafhængighedsdagen. Den enkelte soldat er uddannet til imødegåelse af demonstrationer, og bataljonsstaben har øvet sig i indsættelse af soldaterne på baggrund af den forventede fejring af uafhængighedsdagen.

Kilde: Hærens Operative Kommando